A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Életre alkalmas bolygóra bukkanhattak

A csillagászok rábukkantak egy, a Földhöz sok szempontból nagyon hasonlatos bolygóra, ami ráadásul nincs is olyan messze a Naprendszertől. A Proxima b egy olyan Föld-szerű bolygó, mely a Proxima Centauri nevű csillag körül forog, és feltételezések szerint alkalmas az életre – írta meg a Futurism című lap.

Első ízben 2016-ban szereztek tudomást az égitest létezéséről egy chilei teleszkóp segítségével.

“Megbizonyosodni a bolygó létezéséről egy nagyon fontos feladat volt. Ez a legizgalmasabb bolygó a szomszédságunkban” – mondta Alejandro Suarez Mascareño, a lap főszerkesztője.

A planéta mérete 1,17-szerese Földünkének, vagyis közel ugyan akkorák, és 11,2 napra van szüksége, hogy megkerülje csillagát.

A csillagászok egy része szerint a “Proxima b” névre keresztelt bolygón van élet, azonban a Proxima Centauri négyszázszor akkora röntgensugárzást bocsát ki, mint a mi Napunk. Ilyen mértékű sugárzás az emberi szervezetre egyértelműen halálos lenne.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a Proxima b rendelkezik-e atmoszférával. Űrmértékkel a Proxima Centauri körül keringő bolygó nagyon közelinek tűnik, hiszen “mindössze” 4,2 fényévnyire található a Földtől. A mai űrtechnológia segítségével azonban még így is több ezer évig tartana, mire landolhatnánk a felszínén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések