A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Drogot szívtak az ókori a templomokban: 2700 éves izraeli leleteken találtak kannabiszt

Kannabiszt szívtak kultikus szertartásaik keretében az ókori izraeliták.

Friss kutatások szerint 2700 évvel ezelőtt a zsidó templomokban imádkozók rendszeresen fogyasztottak kendert, Izraelben ugyanis egy szentély bejáratánál felfedezett két vaskori oltár anyagának elemzését követően kimutatták, hogy kábítószer és egyéb hallucinogén füstök nyomait tartalmazzák.

A bódulatot okozó anyagokat a papok az ősi szertartásokon rendszeresen elégették, hogy hatásukkal egyfajta eksztázist idézzenek elő az imádkozókból.

A leletekre Izrael déli Negev sivatagában bukkantak, a Holt-tengertől nyugatra, ahol egy Tel Arad nevű, erődítményként is szolgáló várost tártak fel. A terület szentélyének maradványai jelenleg Jeruzsálemben vannak kiállítva, ahol a mintavételt is végezték a kutatáshoz.

A jeruzsálemi Izrael Múzeum vezetője, Eran Arie szerint ez a felfedezés a kannabisz használatának legkorábbi, valamint a Júdai Királyságban előforduló hallucinogén anyagok első ismert bizonyítéka.

– Ez az első alkalom, amikor egy kutatás során kannabiszt azonosítottak az ókori Közel-Keleten. A szentélyben való használata kétségkívül központi szerepet játszhatott az ott elvégzett kultikus rituálékban – nyilatkozta a szakértő, aki úgy véli, hogy mivel a helyszíneken nem találtak kannabiszmag- maradványokat, a növényt távoli földről importálhatták és egyfajta szárított gyantaként tárolták, a szertartásokon pedig állati ürülékkel keverték, hogy tovább égjen.

– Elképzelhető, hogy az összes lakos egyszerre vett részt a szentély vallási ünnepségein, amiből arra következtethetünk, hogy mindannyian egyszerre érezték a kannabisz hatását – fejtegette elméletét Eran Arie.

Megidézte az ördögöket is

A kannabisz gyantás leveleinek és virágainak hatása már évezredekkel ezelőtt felkeltette az emberek figyelmét. Már a legrégibb ismert, több mint 4000 éves gyógyszerészkönyvben, a Pen Cao Csingben is lehet olvasni róla, amely azt állítja, hogy „a kender gyümölcsei” mértéktelenül fogyasztva hallucinációkat okoznak, vagyis szó szerint ördögöket látunk tőlük. Az ősi írás azt is említi, hogy a növény hosszabb időn keresztül fogyasztva lehetővé teszi a szellemekkel való kapcsolatteremtést és ellazítja a testet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések