A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

BÉT - A nemzetközi mozgásokkal összhangban esett a magyar piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,69 pontos, 0,83 százalékos csökkenéssel, 37 879,48 ponton zárt kedden.

 A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy negatív korrekciós hullám alakult ki a tőzsdéken. A német statisztikai hivatal által reggel közölt külkereskedelmi adatok nagyon rosszak lettek, még a vártnál is jóval nagyobb mértékben esett vissza az export, illetve az import áprilisban, a szenior elemző szerint ez adta meg a negatív alaphangulatot, ami egész nap kitartott.

A BUX index 1 százalék körüli mínuszban zárt, nagyjából követte a nyugat-európai, illetve az amerikai mozgásokat. Az elmúlt hetekben azonban nagyobb emelkedés volt a piacokon, egyelőre tehát csak egy profitrealizálási hullámról van szó. A következő napokban érkező adatoktól függően lehetnek további korrekciók, vagy adott esetben emelkedés - tette hozzá.

Kiemelte, hogy szerda este lesz az amerikai jegybank kamatdöntő ülése, ami nagyobb mozgásokat hozhat. A jegybank új üzeneteket közvetíthet, illetve közzéteszik az új makrogazdasági előrejelzéseiket - mondta.

Németország exportja és importja áprilisban jelentősen - 1990 óta a legnagyobb mértékben - csökkent havi összevetésben, elsősorban a koronavírus-járvány hatására. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden azt közölte, hogy áprilisban - naptári és szezonális kiigazítással - 24 százalékkal esett a német kivitel és 16,5 százalékkal csökkent a behozatal márciushoz képest. Éves összevetésben a német export 31,1 százalékkal zuhant, az adat jegyzésének kezdete, 1950 óta ez volt a legnagyobb csökkenés. Áprilisban 3,2 milliárd euró német külkereskedelmi többlet alakult ki a márciusi 12,8 milliárd euró után. Elemzők nagyobb, 10 milliárd eurós áprilisi többlettel számoltak, miközben az export szerényebb, 15,6 százalékos és az import kisebb, 16 százalékos csökkenését várták márciussal összevetve.

A Mol árfolyama 28 forinttal, 1,37 százalékkal 2012 forintra csökkent, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,77 százalékkal 11 530 forintra esett, forgalmuk 10,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1,50 forinttal, 0,39 százalékkal 383 forintra erősödött, forgalma 455,8 millió forint volt.

A Richter-papírok 5 forinttal, 0,07 százalékkal 7015 forintra gyengültek, forgalmuk 1,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3602,09 ponton zárt kedden, ez 16,63 pontos, 0,46 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések