Hirdessen itt

Az Európai Unió Bírósága Magyarországnak adott igazat az Európai Bizottság döntésével szemben

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön ítéletet hirdetett a Magyarország kontra Európai Bizottság ügyben, amelyben helyt adott Magyarország fellebbezésének az EB döntésével szemben, és hatályon kívül helyezte az adóintézkedést felfüggesztő határozatot - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

 Felidézte: az Európai Bizottság korábban arra kötelezte Magyarországot, hogy a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávosan progresszív adókulcsának alkalmazását függessze fel.

Magyarország ez ellen keresetet indított, amelyben vitatta, hogy a bizottság megfelelőn élt a felfüggesztéssel, illetve kifogásolta a döntés indokolását - közölte Varga Judit.

Az Európai Unió Bíróságának eljárása arra irányult, hogy a bizottság felfüggesztheti-e, és ha igen, milyen szempontok alapján, a megállapításuk szerint állami támogatásnak minősülő adóintézkedéseket.

A mai ítélet fontos szempontokat határozott meg a tagállamok és a bizottság számára arról, hogy az adók és egyéb állami támogatási intézkedések bevezetésével kapcsolatban milyen uniós hatáskörök gyakorolhatóak - közölte.

A bíróság ítélete megerősítette, hogy a bizottság nem élhet korlátlanul e lehetőséggel, és azt csak kellően megalapozott és indokolt esetben alkalmazhatja - mutatott rá az igazságügyi miniszter.

Varga Judit hozzátette: az ítélet valódi jelentősége a jövőre nézve, hogy pontosan meghatározza, hogy a bizottság állami támogatási vizsgálati eljárás keretében mikor rendelheti el egy nemzeti jogszabály alkalmazásának felfüggesztését, többek között a tagállami szuverenitás szempontjából kiemelkedő közvetlen adózás területén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések