A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU kereskedelmi biztosa fontolgatja az indulást a WTO igazgatói tisztségéért

Phil Hogan kereskedelmi ügyekért felelős európai uniós biztos kedden bejelentette, hogy fontolgatja az indulást a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hamarosan megüresedő igazgatói tisztségéért.

 Hogan a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek videókonferenciáját követő online sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre áttekinti a szervezet átfogó reformjának lehetőségeit.

"Úgy gondolom, hogy ez fontos, és jelentős mennyiségű munkát kell végezni a szervezet átalakítása érdekében" - fogalmazott a korábbi ír külügyminiszter.

A Kereskedelmi Világszervezet éléről megbízatása lejárta előtt egy évvel, augusztus 31-én távozik a jelenlegi igazgató, a brazil Roberto Azevedo.

Hogan hangsúlyozta, véleménye szerint Azevedo távozása után európai vezetőre lenne szüksége a szervezetnek. Reményét fejezte ki, hogy Európa hamarosan megállapodik abban, hogy egyetlen jelöltet állít a pozíció elnyerésére, ami növelné a kontinens esélyét. Hozzátette, megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselővel, aki úgy véli, hogy egy fejlett térségből származó jelöltnek kell vállalnia ezt a felelősséget.

A sajtóban a lehetséges európai jelöltek között emlegetik Arancha Gonzalez Laya spanyol külügyminisztert is.

Az afrikai országok kormányai azt hangoztatják, rég eljött az ideje annak, hogy soraikból kerüljön ki a szervezet új vezetője. A lehetséges afrikai jelöltek között van Hamid Mamdou korábbi egyiptomi diplomata, a szervezet egyik divíziójának igazgatója, illetve Ngozi Okonjo-Iweala, Nigéria korábbi pénzügyminisztere. A hivatalos jelöltek között a mexikói Jesús Seade Kuri, a WTO korábbi igazgatóhelyettese is szerepel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések