Hirdessen itt

Ankara: valótlan, hogy a Twitter Erdogan-közeli fiókokat tiltott le

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója pénteki közleményében valótlannak nevezte a Twitter azon állítását, amely szerint a nemrég letiltott törökországi felhasználói fiókok Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatására létrehozott olyan "hamis" fiókok voltak, amelyeket "egy központból" irányítottak.

 Altun azt írta, hogy a Twitter döntésének alátámasztására felsorakoztatott dokumentumok távol állnak a tudományosságtól, elfogultak és láthatóan politikailag motiváltak.

Altun történelmi botránynak nevezte, hogy egy olyan cég, amelynek a központja az Egyesült Államokban található, az általa hozott döntést egy olyan jelentéssel próbálja legitimálni, amelyet olyan emberek csoportja készített, akik ideológiai nézeteiket tudományos megállapításként igyekeznek értékesíteni.

A Twitter pénteken azt közölte, hogy a szóban forgó 7340 török illetőségű fiókot Erdogan, valamint az általa vezetett kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) számára kedvező narratívák erősítésére használták. A Twitter az AKP ifjúsági szárnyával hozta kapcsolatba a hálózatot.

Altun írásában úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy ez a lépés, amelyet nyilvánvalóan azzal a céllal tettek, hogy egyetlen technikai bizonyíték bemutatása nélkül, teljes mértékben feltételezésekből kiindulva, megannyi releváns és irreleváns felhasználói fiókot "egy kalap alatt tüntessenek el a süllyesztőben", újfent megalapozatlan módon hozta gyanúba a Török Köztársaság kormányát és egy politikai mozgalmat.

Hozzátette: ezen, az átláthatóság és a szólásszabadság leple alá bújt megközelítés ismét megmutatta, hogy a Twitter egy kereskedelmi-közösségi médiaintézményen túlmenően olyan ideológiai lejárató kampánygépezetté vált, amely sajátjává tett egy bizonyos politikai és ideológiai nézetet, és nem átalkodik befeketíteni minden olyan felhasználót és "szereplőt", aki szerinte "nem passzol" ahhoz.

Altun végül aláhúzta: a Török Köztársaság kormánya semmi esetre nem enged teret a hamisításnak, a befolyásolásnak és a félretájékoztatásnak, valamint folytatja azon munkáját amely az országban és az egész világban mindig az igazság, a szabad gondolkodás és a digitális tudatosság megerősítését célozza.

A Twitter, amelynek a működését az ankarai vezetés a korábbi években néhány alkalommal ideiglenesen blokkoltatta, a kínai és az orosz államhoz köthető fiókokat is letiltott pénteken.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések