A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vártnál is súlyosabb volt az ipari termelés áprilisi zuhanása

Az elemzőket nem az ipari termelés áprilisi visszaesésének ténye, hanem a mértéke lepte meg igazán, de valamennyien osztották azt a várakozást,  hogy a májusban megindult enyhülés az adatokon is meglátszik majd.

 Péter Virovácz, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában megjegyezte: bár várható volt, még a legpesszimistább elemzőket is meglepték az ipari termelés áprilisi adatai. Ez minden idők legnagyobb visszaesése, de arra sem volt még soha példa, hogy két egymást követő hónapban is kétszámjegyű havi visszaesést regisztráljanak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének véleménye szerint is soha nem látott mértékű zuhanást okoztak az ipari termelésben a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések. Májusban viszont már meredeken felpattanhat az ipari termelés, a kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a megugró munkanélküliség, bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokhoz köthető üzembezárások, termeléscsökkentések nagy része áprilisra esett. Az áprilisi zuhanással az ipar teljesítménye a 2015-ös szint mindössze 73 százalékát érte el. Az ipar számára az április lehetett a mélypont a jelenlegi kilátások szerint, de a járvány esetleges második hulláma még átírhatja a forgatókönyveket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések