Hirdessen itt

A román államadósság GDP-arányosan 50 százalék fölé emelkedhet 2021-ben

A román Költségvetési Tanács szerint Románia államadóssága a bruttó hazai termék (GDP) 50 százaléka fölé emelkedhet 2021-ben az optimista forgatókönyv szerint, a pesszimista változat szerint a GDP 55 százalékát is meghaladhatja - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című román gazdasági újság.

A pénzügyi napilap a tanács éves jelentését idézi, amely megállapította, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén az államháztartási hiány GDP-arányosan 8,1-10,4 százalék között lesz, ami meghaladja a kormány által várt 6,7 százalékot.

A tanács szerint az idei év végén az államadósság meg fogja haladni a GDP 45 százalékát, és arra figyelmeztettek, hogy a 2020-2021-es időszakban az államadósság gyors ütemben fog emelkedni.

A Román Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén az államadósság a GDP 35,2 százalékát tette ki, március végén pedig a 37,9 százalékát.

A Költségvetési Tanács emlékeztetett, hogy a román pénzügyi és költségvetési felelősségi törvény szerint amennyiben az államadósság meghaladja a 45 százalékot a kormánynak meg kell indokolnia a növekedést és javaslatokat kell tennie, hogy hogyan akarja fenntartható szinten tartani. Az 50 százalékos küszöbérték meghaladása esetén a kormány befagyaszthatja a béreket a közszférában, az 55 százalék túllépése esetén a szociális kiadásokat, így a nyugdíjakat is. Ezeket az óvintézkedéseket 2013-ban vezették be annak érdekében, hogy a maastrichti szerződésbe foglalt 60 százalékos határértéket ne lépje túl Románia - írta a Ziarul Financiar.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések