A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A KMKSZ nem elégedett a kárpátaljai közigazgatást átalakító ukrán kormánytervvel

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) bírálta az ukrán kormánynak a napokban nyilvánosságra hozott tervezetét Kárpátalja megye új közigazgatási felosztásáról.

 A KMKSZ az MTI-hez eljuttatott keddi nyilatkozatában hangsúlyozta: a járások kialakításával kapcsolatban támogatja, hogy egy Beregszász központú járást hozzanak létre.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett új járási rendszer hátrányosan érinti a kárpátaljai magyarságot, mivel a magyar nemzetiségűek százalékos aránya az új járásokban jelentősen csökken.

Így például, a beregszászi járásban az eddigi 75 százalékról 43 százalékra, az ungváriban 33-ról 13 százalékra, a munkácsiban pedig 12-ről 4 százalékra csökken a magyarság részaránya.

"Szövetségünk már több ízben jelezte az ukrajnai illetékes szerveknek: a kárpátaljai magyarság szempontjából fontosnak tartja, hogy az új adminisztratív felosztás kialakításakor a magyarság történelmi letelepedési területén lévő kistérségeket egy járásban egyesítsék Beregszász központtal" - emelte ki közleményében a KMKSZ.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések