Hirdessen itt

A kiskereskedelem élénkülésére számítanak az elemzők

A kiskereskedelmi forgalom májusi adatai már élénkülést mutathatnak az áprilisi mélypont után az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

 Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatait kommentálva hangsúlyozta: jelentősen zuhant a kiskereskedelmi forgalom áprilisban a járványügyi veszélyhelyzet és a bevezetett, kiskereskedelmet is érintő korlátozások miatt, a forgalom 10,2 százalékos éves bázisú visszaesése ugyanakkor kissé kedvezőbb, mint a piaci várakozás.

A szakértő szerint a rendkívüli, soha nem látott mértékű kiskereskedelmi visszaesés nem ismétlődik meg május folyamán, bár a korlátozások részben életben maradtak, az élelmiszer- és a nem-élelmiszer kereskedelem enyhe élénkülésére számít.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: azok az üzletek, amelyek vidéken május elejétől, a fővárosban és Pest megyében május közepétől újraindulhattak, várhatóan viszonylag gyorsan a korábbihoz hasonló forgalmat produkálhatnak, és a kiesett forgalom egy részét bepótolhatják.

A szakértő szerint a következő hónapokban az áprilisinál kedvezőbb adatok várhatók, a májusi adat azonban a fővárost és Pest megyét érintő korlátozások, valamint ezzel párhuzamosan az elmaradt vásárlások bepótlása miatt jelentős bizonytalanságot rejt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések