A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A hongkongi kormányzó szerint a város nem tűrhet további káoszt

Hongkong nem engedheti meg magának, hogy még több káoszt kelljen eltűrnie - fogalmazott Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap tudósítása szerint, egy évvel az után, hogy a különleges közigazgatási státuszú kínai városban tömegek vonultak utcára egy később visszavont kiadatásitörvény-tervezet miatt.

 Carrie Lam keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: Hongkong lakóinak zöme stabil és békés környezetre vágyik, amelyben nyugodtan élhetnek és dolgozhatnak, különösen egy globális recesszió közepette. A kormányzó szerint a tüntetések jelentős gazdasági kárt okoztak a városnak, a kormányzat emiatt különböző intézkedések bevezetésére kényszerült a munkahelyek védelme, valamint a gazdaság felélénkítése érdekében.

A város bevásárlóközpontjaiban mindeközben néhány száz tüntető kormányellenes szlogeneket skandálva és feliratokat feltartva emlékezett meg az egy évvel korábbi megmozdulásról.

A tavalyi tüntetéshullám, amely eredetileg békésre tervezett felvonulásokkal indult, egyre gyakrabban torkollt a rendőrök és a tüntetők közötti erőszakos összecsapásokba. Szélsőséges tüntetők utakat torlaszoltak el, üzleteket rongáltak meg, valamint téglákat, sőt, esetenként Molotov-koktélokat dobáltak. A rendőrök válaszul összesen 16 223 flakon könnygázt, 10 108 gumilövedéket, 1885 szivacsgránátot, valamint 2033 babzsák-lövedéket lőttek ki 2019 júniusa és 2020 májusa között a tömeg szétoszlatására, továbbá 19 alkalommal nyitottak tüzet lőfegyverrel. A tüntetések kapcsán összesen 8981 embert vettek őrizetbe egyebek mellett lázadás, testi sértés, illetve gyújtogatás vádjával.

A tavalyi tüntetéseket kiváltó előterjesztést ugyan visszavonták, de a kormányellenes demonstrációkat végül csak a koronavírus-járvány megjelenése csendesítette le. A pekingi központi kormányzat azonban a múlt hónapban egy, a városra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet fogadott el, amely ismét felszította a demokráciapárti mozgalmat. A várhatóan szeptemberben hatályba lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A tavaly Hongkongban zajló tüntetéshullám első, becslések szerint egymillió résztvevőt számláló eseménye éppen egy évvel ezelőtt történt, napokkal azt követően, hogy a hétmillió lakosú város törvényhozása megkezdte a kiadatási törvény módosításáról szóló tervezet megvitatását.

A javaslatot amiatt támadták, mert az lehetővé tette volna, hogy Hongkong szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Kínának, Peking ráadásul visszamenőleg is kérelmezhette volna egyes személyek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezték a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések