A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zuhant a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban is a koronavírus-járvány következtében, de májusban már fordulat jöhetett.

 Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 21,8 százalékkal, 69,0 pontra süllyedt a márciusi 88,2 pontról.

Az adatok gyűjtésének kezdete, 2001 januárja óta soha nem csökkent ilyen nagy mértékben az index egy hónap alatt.

Tavaly áprilishoz képest 33,8 százalékkal csökkent a mutató, amely egy éve még 104,2 ponton állt.

Elemzők havi összevetésben 15 százalékos csökkenést vártak a márciusi 20,8 százalékos zuhanás után.

A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza azonban arra számít, hogy az április volt a legrosszabb hónap, és májusban már nőtt az aláírt szerződések száma.

A következő hónapokban emelkedni fognak a vásárlások, mivel az államok sorra oldják a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, és mind több fogyasztónak jön meg a kedve a lakásvásárláshoz - vélte Yun, hozzátéve, hogy az ingatlanpiac meglepően rugalmas maradt a járvány kellős közepén is.

Az ingatlanforgalmazók szövetsége immár arra számít, hogy idén csak 11 százalékkal csökken a használtlakás-értékesítések száma, a mediánár pedig 4 százalékkal emelkedik. Egy hónapja még 15 százalékos csökkenést és a mediánár stagnálását prognosztizálták.

A lakásvásárlási kedvet fokozhatják a rekordalacsony kamatok is. Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a május 28-ával végződött héten történelmi mélypontra, 3,15 százalékra süllyedt, míg egy évvel ezelőtt 3,99 százalék volt. A 30 éves jelzáloghitelek kamata 2018. novemberben 4,94 százalékon tetőzött. A 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 2,62 százalékra esett az egy évvel ezelőtti 3,46 százalékról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések