Virtuális kiállításmegnyitó a múzeumi világnapon

Alighogy megnyitott a Magyar Nemzeti Múzeum Közös Időnk ’89–90 című időszaki kiállítása 2020. február 28-án, a koronavírus-járvány miatt néhány hét múlva ideiglenesen be kellett zárni. 

Ez azért is különösen fájdalmas volt az intézmény munkatársainak, mert a közösségi kiállítás döntően a több mint ötven felajánló által átadott homogén tárgyi anyagra épül, és a múzeum saját, 1989-re reflektáló gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik ezeket.

2019. január 28-án a Magyar Nemzeti Múzeum felhívást tett közzé, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy osszák meg velük korabeli történeteiket, illetve tárgyi emlékeiket. Az év során folyamatosan gyűltek a tárgyak, fényképek, plakátok, iratok a múzeumban, miközben több tucatnyi, különféle programot is szerveztek a Közös időnk projekt köré, miközben várták, hogy a múzeum tereiben is megmutathassák a közösségi összefogás eredményét.

A Magyar Nemzeti Múzeum Nobel-termében megrendezett kiállítás jelen pillanatban is várja a mielőbbi újranyitást. Az adományozókat, kölcsönzőket, a projektet támogató közösségeket azonban nem szeretnék megfosztani a közösen létrehozott kiállítás élményétől, ezért úgy döntöttek, hogy a virtuális térben újra megrendezik azt, méghozzá a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának a nagytermében. Ezzel a helyszínváltozással is jelölik, hogy a két kiállítás nem ugyanaz, a virtuális és az analóg tér másfajta befogadói élményt jelent.

A Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán a múzeumi világnap alkalmából Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ma este 21 órától tartja a virtuális kiállítás megnyitóját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések