A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint 2,5 milliárd euró támogatás gyűlt össze a venezuelai menekülteket segítő nemzetközi donorkonferencián

Több mint 2,5 milliárd euró támogatás gyűlt össze a venezuelai menekülőket segítő keddi donorkonferencián, amelyet az ENSZ menekültügyi szervezete és a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a spanyol nagykövetség támogatásával kezdeményezett az Európai Unió külügyi szolgálata. Az adománygyűjtésben több mint 60 ország, ENSZ-ügynökségek, pénzügyi intézmények és nemzetközi civil szervezetek vettek részt.

 Josep Borrel uniós külügyi főképviselő az eseményt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Unió 144 millió eurót ajánlott fel. Az összegyűlt összeget humanitárius segítségnyújtás, fejlesztési együttműködés és konfliktusmegelőzés céljából ajánlják fel, továbbá az Európai Beruházási Bank 400 millió euró értékű kölcsönt nyújt a menekülteket befogadó országoknak.

Arancha González Laya spanyol külügyminiszter tájékoztatása szerint Spanyolország 50 millió euróval támogatja Kolumbiát, Perut és Ecuadort a következő három évben a menekültek integrációjának megkönnyítése végett. Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős európai biztos bejelentette, hogy az EU 68 millió euróval járul hozzá a donorkonferenciához saját humanitárius célokra fenntartott költségvetéséből, ami menekültek a létfontosságú szükségleteit fogja fedezni.

"Ez a pénzeszköz segítséget a nyújt a menekülteknek kulcsfontosságú területeken, az egészségügy és az oktatás területén, különösen a járvány idején, amely még nagyobb nyomást gyakorol az országokra, és megnehezíti a menekültek integrációját" - hangsúlyozta.

Venezuelában 2015 óta politikai-gazdasági válság dúl, amely következtében már milliók menekültek el országból. Az ENSZ szakértői szerint az országban összeomlóban az egészségügyi rendszer, ami a koronavírus-járvány miatt különösen kockázatos, de az élelmiszerhiány, a hiperinfláció, a fennakadások az energia- és vízellátásban, valamint a növekvő munkanélküliség is már évek óta sújtja a latin-amerikai államot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések