Hirdessen itt

Szíria - Az EU egy évvel meghosszabbította a szankciókat

Az Európai Unió újabb egy évvel, 2021. június 1-jéig meghosszabbította a szíriai kormányzattal és támogatóival szembeni szankciókat - közölte a tagországok kormányait tömörítő uniós tanács csütörtökön.

 A Szíriával szembeni jelenleg érvényes szankciók között szerepel olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Banknak az unióban található vagyoni eszközeinek befagyasztása, exportkorlátozás azon berendezések és technológiák esetében, amelyek belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, lehallgatására is szolgálhatnak.

A tájékoztatás szerint a tanács levett a szankciókkal büntetettek listájáról egy olyan céget és két személy, akik beszüntették a büntetőintézkedések hatálya alá eső tevékenységüket. További két személyt pedig azért vettek le, mert időközben elhunytak.

A módosításokat követően a szankciós listán jelenleg 273 ember és 70 szervezet szerepel, akikkel szemben azért vezettek be beutazási tilalmat, és akiknek azért fagyasztották be vagyonukat, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen emberekkel vagy szervezetekkel.

Az EU 2011-ben vezetett be szankciókat Szíria ellen, mert Bassár el-Aszad elnök kormánya erőszakkal próbálta meg elfojtani a kormányellenes tüntetéseket. A megmozdulások polgárháborúba torkollottak, amely becslések szerint már több mint 400 ezer emberéletet követelt. A válság politikai rendezésére tett erőfeszítések eddig nem vezettek eredményre. A szíriai kormány ismét az ország nagy részét ellenőrzése alatt tartja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések