A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svédországban rengeteg a halott és a gazdaság is romokban

Teljes kudarc a baloldali svéd járványkezelés, a “nyájimmunitás”

Svédország továbbra is vezeti a halálozási listákat (egységnyi emberre számítva) a koronavírus statisztikáival – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Az állami járványügyi szakértő magyarázkodik, és a külföldi statisztikák megbízhatatlanságáról beszél. Pedig éppen a svédek próbálják manipulálni az adatokat, gyakorlatilag csak a kórházba került betegeket tesztelik, és a halálozási statisztikában is gyanús hullámzások vannak.

Valószínűleg a hivatalosnál jóval többen estek a koronavírus áldozatául. A svéd kormány azért engedte el a járványt, hogy a gazdaság ne álljon le. A nyájimmunitás kialakulásában bíztak. Így is nagy lett azonban a visszaesés (hiszen a többi országban szigorú szabályokat alkalmaztak) és a nyájimmunitás sem alakult ki. Emiatt, miközben a szomszéd országok sorra nyitják a határokat, a svéd határokat lezárva tartják, a norvégok még katonákat is vezényeltek oda.

Az elmúlt héten ismét Svédország vezette a 100 ezer főre jutó halálozási statisztikákat.A fővárosban már több mint 10 ezer fertőzöttje van az új koronavírus-járványnak és majdnem 2000 halottja is. Az egész országban 34 ezer beteg és majdnem 4000 áldozat.

Björn Eriksson a stockholmi megyei egészségügyi igazgató elmondta, hogy drámai helyzettel állnak szemben és hamarosan újabb fertőzéshullám várható. Eriksson hozzátette társadalom már soha nem lesz a régi.

Anders Tegnell állami járványügyi szakértő azzal érvel, hogy a magas halálozási statisztikákat igazából lehetetlen összehasonlítani más országok adataival. “Egy hetet vizsgálva nem leszünk okosabbak, hogy az intézkedések kinek sikerültek jobban vagy kevésbé”, mondta Tegnell, figyelmen kívül hagyva, hogy már több havi tapasztalatról van szó.

Ráadásul éppen a svédek akarják eltitkolni a járvány valódi szintjét, március 11-e óta gyakorlatilag csak a kórházba került betegeket tesztelik. A 32 809 fertőzött 209 900 tesztből jött össze. Ami azt jelenti, hogy átlagosan minden 6 és fél tesztre jut egy fertőzött. Ha figyelembe vesszük, hogy a gyógyulttá nyilvánításhoz is kell egynél több negatív teszt, ez rettenetesen kevés.

Összehasonlításul: Magyarországon ez az arányszám 42 – vagyis minden 42. teszt lesz csak pozitív, tehát arányaiban a svédek hetedannyit tesztelnek, mint a magyarok.

Valószínűleg a halálozási statisztika is hamis: feltűnő, hogy vasárnaponként szinte senki nem hal meg. Volt, hogy a pénteki 131-ből vasárnapra 2 újabb áldozat lett. Ezt magyarázhatná az, ha a vasárnapi eseteket csak hétfőn jelentenék, ezt azonban cáfolják a hétfői adatok, amelyek nem magasabbak a többi hétköznapnál. Nem figyelhető meg egyetlen nap sem, amikor rendszeresen magasabbak lennének a számok, mint más napokon. Vagyis gyanús, hogy a vasárnapi esetek egyszerűen eltűnnek a statisztikából. Ráadásul, mivel gyakorlatilag csak a kórházba került betegeket tesztelik, az otthon meghaltak nagy része valószínűleg be se kerül a statisztikába.

Stefan Hansson, a Lundi Egyetem egészségügyi szakértője szerint a koronavírusos halálesetek kétharmadát meg lehetett volna akadályozni, így azok a kormány stratégiájának következményei.

Tegnel állításait így egyre kevesebben veszik komolyan, mivel már korábban is hivatkozott a statisztikai hibákra a járványértékelés kapcsán a nyájimmunitás modellt védve, azonban nem sokkal utána maga is meglepődött, hogy mennyire elharapódzott a járvány az országban és nyilvánvalóvá vált, hogy a módszerük megbukott.

A május elején zárult vizsgálat a stockholmiak 7,3 százalékának vérében mutatta ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, tehát csak minden 13.-14. ember szerezhetett védettséget. A hatóság áprilisban még azt valószínűsítette, hogy május elsejére minden negyedik stockholmi fertőzött és immunitást szerzett lesz. Mostanra azonban kiderült, hogy azok, akik enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, nagyon kevés ellenanyagot termelnek, így vélhetően nem is lesznek védettek.

Ez azt jelenti, hogy a rengeteg áldozat ellenére esély sincs a nyájimmunitás kialakulására. Ráadásul az óvintézkedések hiánya miatt Svédországban nem látszik a járvány első hullámának a vége. Így hiába bíztak abban, hogy jobban jönnek ki a járványból, mint más országok, valójában sokkal rosszabb helyzetbe kerültek. A svéd járványhelyzet miatt ugyanis a legtöbb szomszédos ország zárva tartja az országgal közös határait.

A finn belügyminiszter egy hete jelentette be, hogy Norvégia, Dánia és Izland is stabilizálta már a járványhelyzetet, azonban a svédek helyzete kifejezetten aggasztó. Éppen emiatt Finnország a dán modellt követve a norvég és német területekről beérkezőknek lehetővé tette a határátlépést, azonban a svéd határt továbbra is zárva tartja.

Dánia szintén fenntartja a határzárat svéd szomszédjával, az intézkedést egy nappal Finnország előtt jelentette be a dán kormány.

Norvégia pedig egy lépéssel még tovább is ment, és a katonai rendőrséget vezényelte ki a norvég-svéd határra, hogy biztosítsa, egy svéd sem hagyja el az országot.Svédország tehát az elszigetelődést akarta elkerülni, de pont ezzel szigetelődik el egész Európától.

(Forrás: origo.hu)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések