A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rosberg szerint egy sportoló életét meghatározza, hogyan vonul vissza

Sokan bírálták, de Nico Rosberg továbbra is tökéletes döntésnek tartja, hogy a Forma-1-es világbajnoki cím megnyerése után rögtön visszavonult. Manapság már teljesen mással foglalkozik.

Megdöbbentette a Forma-1 világát Nico Rosberg, amikor a 2016-os világbajnokság megnyerése után néhány nappal bejelentette, azonnal visszavonul a sportágtól, és befejezi autóversenyzői pályafutását. Rosberg két vereség után legyőzte nagy riválisát, Lewis Hamiltont, de sokan úgy vélték, a német pilóta nem akar kockáztatni Hamilton ellen, ezért inkább hátat fordít a sportágnak.

Rosberg azonban továbbra sem bánta meg a döntését: a Forma-1 hivatalos YouTube-csatornáján David Coultharddal beszélgetve árult el részleteket arról, hogy mi járt a fejében a szokatlan elhatározás kapcsán. Ez még azelőtt történt, hogy kiderült, Sebastian Vettel az év végén elhagyja a Ferrarit, de Rosberg szavai Vettel kapcsán is érdekesek, hiszen a négyszeres világbajnok esetében is fennáll a visszavonulás lehetősége.
„Próbáltam racionálisan lezárni és elképzelni a további életemet, valamint célokat meghatározni. Egyébként hajlamos vagyok rákapni valamire és elveszteni a fejemet, ami nem túl hasznos. Ennél tökéletesebben nem is alakulhatott volna. Sok-sok nehéz vereség után – főleg Lewis ellen, akitől nagyon fájt kikapni - visszavágtam és tökéletes szezont futottam.”

Az utolsó kanyar volt maga a tökéletesség, teljesen elégedetté tett, és azt az ösztönös érzést keltette, hogy ez a legjobb módja, hogy elhagyjam a sportágat, amit csak el tudok képzelni.”

„A távozás előbb vagy utóbb eljön, és azt is gondoltam, hogy ez a további életem szempontjából is ugyanolyan fontos. Ha a mezőny legvégén, az utolsó helyeken egy sz*r autóval haladva szállok ki… Visszagondolva, ez így volt tökéletes a számomra, mert az érzelmek a mai napig is magukkal ragadnak, és ez nagyszerű.

Rosberg egyik érve a távozás mellett az volt, hogy a teljes életvitelét a sportsiker szolgálatába állította, különböző tudományos módszereket is bevetett Hamilton legyőzése érdekében, és eleinte kevés feladatot vállalt elsőszülött kislánya gondozásában, feleségének is köszönetet mondott, mert minden terhet levett a válláról. Manapság viszont nagy örömét leli a családi életben. 
A Forma-1 csak egy mérföldkő volt az életemben, de nem a végállomás, és most nagyon élvezem az új életemet, hogy több időt tölthetek a családommal, ami a mindent jelenti nekem. Jó döntés volt.”

A német expilóta elsősorban az üzleti életben talált új kihívásokat, egyebek mellett kisebb részesedést vásárolt a Formula-E-ben is, valamint további, fenntarthatósággal kapcsolatos startupokkal dolgozik együtt. Ez látszólag távol áll a versenyzéstől, de a sportolói pályafutása során elsajátított tudást hasznosítja most is.

„Versenyzőként tanultam pszichológiát, ez volt az egyik oka annak is, hogy végül győztem. Óriási haszna volt és mentálisan hatalmasat léptem előre. A pályafutásom elején fejben eléggé gyenge voltam, és nagyon sokat segített, hogy pszichológiát tanultam. Az egyik kulcsfontosságú tanulság az volt, hogy az életet úgy lehet a legjobban megélni, ha másokat is szolgálunk. Az életem következő részét erre fordítom, e téren is szeretnék sikeres lenni. Az üzleti életem most erről szól, fenntarthatósággal foglalkozó befektetőként tekintek magamra. A legtöbb projektem a környezetvédelemre törekszik.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések