A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Operatív törzs: újraindul az egészségügy, de korlátozások lesznek

Elkezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezés következő szakasza. Rögtön az első napon az érettségik is megkezdődtek magyar nyelv és irodalomból. Az operatív törzs megtartotta szokásos tájékoztatóját is.

A tájékoztatón elhangzott:

Müller Cecília,

országos tisztifőorvos:

Elkezdődött az új védekezési szakasz, változtak az adatok a koronavirus.gov.hu oldalon is. 3035 az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzötteké 2054: ők azok, akik a mai napon, egy időben pozitívnak, betegnek, kezeltnek minősülnek. Vagyis az összes fertőzöttből a gyógyultak és az elhunytak számát levonják. A 2054 személyből 1290 budapesti és Pest megyei, 764 pedig vidéki.

A gyógyultak között is van bontás az adatokban: 319 gyógyult van Budapesten és Pest megyében, 311-en vidéken.

Gyógyultak azok, akiknek negatív a leletük, illetve nincsenek klinikai tüneteik, így távozhattak a kórházból. Azok is gyógyultak, akik tünetmentesen vagy kevés tünettel a 14 napos karantén során otthon túlestek a betegségen, az állapotuk pedig nem változott negatív irányban.

Akinek – bármilyen klinikai tünettel vagy anélkül – a koronavírustesztje pozitív lett, kórházba került és elhunyt, azokat a koronavírus áldozatai közé sorolják.

11 ember hunyt el az elmúlt 24 órában, de úgy tűnik, egyensúly alakult ki a fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak számában.

Az új intézkedések miatt még óvatosabbnak kell lenni, a számokat még inkább nyomon kell követni, hogy azonnal lépni lehessen, ha kell.

1027 ember kórházban van ma, közülük 55-en lélegeztetőgépen vannak.

Az egészségügy újraindítására lehetőség adódott: mód van arra, hogy azokat az ellátásokat, amelyeket korábban felfüggesztettek, vagy csak részben történtek meg, most újranyissák. A sürgősségi ellátás nem változik.

A változások mától elsősorban ezeket az ellátásokat érintik:

háziorvosi,
 házi gyermekorvosi,
 védőnői
 fogászati alapellátás,
 a járóbeteg-ellátások
 egynapos ellátások
 rehabilitáció
 transzplantációs eljárások
 magánorvosi ellátások

Ezen ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy a járványt megelőző időszakra állunk vissza.

Háziorvosi ellátás: telefonos bejelentkezés után egy óra alatt maximum négy személyt láthatnak el, a váróban csak egy ember lehet egyszerre.

Ha nem sikerül konzultációval rendezni az orvossal a problémát, lesz lehetőség időpontfoglalásra, de aki nem tudja tartani az időpontot, kérjen újat, mert késés esetén felesleges találkozások történhetnek a váróban.

A betegek között időben és térben is fontos a távolságtartás.

Ugyanezek a szabályok érvényesek a többi ellátásban is. Azokat az ellátásokat, ahol nem kell megjelenni, továbbra is elektronikusan vagy telefonon vegyék igénybe. A háziorvos öt napon belül teljesíti például a különböző – például a szociális ellátásokhoz szükséges – igazolások kiadását.

A szakorvosi ellátásban is ugyanezen szabályok mentén lehet eljárni, akár saját magunk, akár a háziorvos segítségével lehet időpontot kérni. Mindenki vegye fel a kapcsolatot azzal a szolgáltatóval, ahol az ellátást igénybe akarja venni, és tőle megkapja a megfelelő információkat.

Kiss Róbert,

az ügyeleti központ munkatársa:

Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások, máshol lazítanak az intézkedéseken.

(A többi megyében az üzletek, a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek nyitva tarthatnak.)

Az elmúlt hosszú hétvégén 4677 esetben kellett intézkedni kijárási korlátozással kapcsolatos magatartásszegés miatt. Nagyjából a fele eset figyelmeztetéssel zárult.

Kérdésekre adott válaszok:

Az enyhítések után a kórházak maguk szabhatják meg a látogatási rendet? 

Válasz: a látogatási tilalom változatlanul fennmarad minden fekvőbeteg-ellátó intézményben és több helyen, ahol ezt elrendelték, ebben nincs változás mától sem. Az apás szüléseknél sincs változás: az apa jelenléte ne veszélyeztesse a környezetet, azaz, ha egészséges és a kórház alkalmas az apás szülésekre, ilyen formában ez megengedett.

Mikortól fogadhatnak új lakókat az idősotthonok? 

Válasz: a látogatási tilalom fennáll továbbra is, egyelőre nem látni, mikortól lehet ezen változtatni. Az idős emberek ugyanúgy, mint eddig, magas kockázatú csoportnak minősülnek.

Készülnek-e a szolgáltatások működtetésére ajánlások, például a fodrászok, kozmetikusok esetében? 

Válasz: a jogszabályok értelmében az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó rendelkezések ezekre a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. De azt kérik, a szolgáltató és az igénybevevő is fokozottan tartsa be a higiéniai szabályokat.

Kötelező a maszk a taxisoknak? 

Válasz: Taxisoknak, futároknak nem kötelező, de ajánlott a maszk viselése.

A járvány lehet lecsengőben van? 

Válasz: a számok reményteljesek, a vírus reprodukciós rátája egy alatt van, de járványügyi értékelést nem lehet néhány nap adatai alapján megfogalmazni, ehhez legalább a következő két hét még kell majd.

Étteremben kell-e maszkot viselni, illetve hányan ülhetnek együtt? 

Válasz: a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. Tehát sem az asztaltársaság méretére, sem arra, hogy csak családtagok, vagy mások is összeülhessenek, nincs szabály. Vagyis bármekkora asztaltársaság lehet együtt, a társaság bárkikből állhat, csak a másik asztaltársaságtól kell tartani a másfél méter távolságot, illetve a másik társaság tagjaitól.

A kamaraerdei idősotthonban valóban megugrott a fertőzések száma? 

Válasz: Sajnos, igaz, a Kamaraerdei úti otthonban 33 pozitív gondozott és 9 pozitív dolgozó van. Az összes idősotthonban 79 ember hunyt el eddig.

Mi lett a tatabányai beteghordó halála ügyében? 

Válasz: Szakfőorvosi vizsgálatot rendelt el Müller Cecília, ez a vizsgálat még folyamatban van.

Ki a gyógyult? 

Válasz: kórházból csak negatív lelet birtokban lehet kijönni gyógyultként. Az enyhe tüneteket produkáló beteg a házi karantén 14 napja után minősül gyógyultnak.

Hány nap múlva lehet megmondani, hogy tetőzött-e a járvány? 

Válasz: a következő két hét mutatja majd meg, ez volt a tetőzés.

A gyerekek otthon vannak bezárva, el lehet vinni őket a nagymamához? 

Válasz: ez a legnehezebb kérdések egyik, mindenkinek hiányoznak az unokái, Müller Cecília óvatosságra int mindenkit. Akik távol élnek egymástól, lássák egymást, akik vidéken élnek, mert Pest megyében és Budapesten a korlátozás fennáll továbbra is. A vidékiek vigyázzanak egymásra, lássák egymást, de tartsák a távolságot a találkozásokkor is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések