A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Operatív törzs: Létrejön a nemzeti oltóanyaggyár

Az operatív törzs online sajtótájékoztatót tart a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről.

Egyre többen gyógyulnak meg

„Az elhunytak száma közel állandó, naponta 10 körüli azoknak a száma, akiknek a krónikus betegségeik mellett a koronavírus is hozzájárulhatott a halálukhoz.

Nagyon szépen gyarapszik a gyógyultak száma.

Már 865-en hagyhatták el a kórházat” – mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját.

Az országos tiszti főorvos elmondta a mintavételek száma jelentősen nő, már elérte a 99 058-at. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő. Immáron a negyedik napja csökkenőben van az új fertőzöttek száma, bizakodóak vagyunk, és rendkívüli módon odafigyelünk – tette hozzá.

Május 4-től vidéken lazítottak a szabályokon, a hatásokat legalább két hétig folyamatosan figyelemmel kísérik.

Létrejön a nemzeti oltóanyaggyár

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, Szilvási Zoltán a Debreceni Egyetem rektora és Müller Cecília országos tiszti főorvos együttműködést írt alá a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetemmel közösen. Ennek az együttműködésnek célja a nemzeti oltóanyag gyár létrehozása, és megvalósítása annak a programnak, amelyet a kormányzat már 2018-ban felismert, és  egyfajta függetlenedést eredményez a világpiactól a biztonságos oltóanyag ellátásában. Érinti a kötelező védőoltásokat, és érinti majd az önként felvehető védőoltásokat is.

Olyan függetlenséget tervezünk ezzel megvalósítani, amely a folyamatos és biztonságos oltóanyag ellátásnak az alapköve

– hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Ezzel az elsődleges megelőzést jelentősen biztosítani tudják, nemzeti, hazai ellátásban gondolkodnak.

„Az egyetem kutatóival, illetve a Népegészségügyi Központ tapasztalataival együttműködve bízom abban, hogy ezt a hatalmas vállalkozást sikeresen fogjuk tudni a magyar embereknek a javára és a közegészségügyi helyzetnek a javítására fordítani” – emelte ki Müller Cecília.

Elmondta,

a gyógyszertárakban engedélyezetté vált az FFP 1, FFP2, FFP3 maszkoknak az árusítása.

Ezek egyéni védőfelszerelések, korábban nem tartoztak a gyógyszertárak értékesítési palettájába, azonban a kormányrendelet ezt lehetővé tette.

Negyedikétől több változás történt elsősorban a vidéki területeken. Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényesek a korábban bevezetett korlátozások.

Fennakadás nélkül lezajlott az érettségi neheze

Lezajlottak a legnagyobb létszámot megmozgató érettségi vizsgák a héten. Lesznek még vizsgák, de már csak kis létszámú tantárgyak vannak hátra – mondta Maruzsa Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán elmondta: a héten megtartották a legtöbb tanulót megmozgató tantárgyakból a vizsgákat.

Felhívta a figyelmet arra:

nem könnyítette meg a munkájukat az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média gyakorolt rájuk,

esetenként hisztérizálva a várható körülményeket. Utólag megállapítható – tette hozzá –, hogy a számításaik helyesek voltak, és semmi nem úgy történt, ahogy az érettségi mostani megtartását ellenzők mondták.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a járvány tetőzésétől való félelem alaptalannak bizonyult, a pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, és a kormány teljeskörűen biztosította és biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket.

Az államtitkár jó döntésnek nevezte, hogy ilyen ütemezéssel bonyolítják le az érettségi vizsgákat.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkában részt vettek.

Elsősorban az érettségizőknek, akik betartották a szigorú biztonsági intézkedéseket és fegyelmezetten vettek részt a vizsgákon. A diákok láthatóan bíztak a meghozott intézkedésekben, hiszen alig volt visszalépés – jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott az intézményvezetőknek és a tanároknak is, akik rendkívül felelősen, bátran vállalták a felügyeletet a vizsgákon, és ugyancsak betartották a biztonsági intézkedéseket, továbbá az Oktatási Hivatal, a kormányhivatalok, az intézményfenntartók, a Klebelsberg Központ, a tankerületek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak.

Újabb védőeszközöket kapnak 

Ismét védőeszközökhöz jutnak az egészségügyi alapellátásban résztvevő intézmények. Négyheti készletet kapnak. Mellettük pedig az idősotthonok is biztosít újabb svédőeszköz-szállítmányokat az operatív törzs – mondta Lakatos Tibor ezredes a tájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, az alapellátásba pénteken négyheti készletet fog kiszállítani az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az idősotthonoknak pedig kétmillió sebészi szájmaszkot, 307 ezer védőkesztyűt és hétezer védőköpenyt fognak eljuttatni.

Emlékeztetett,

a háziorvosok és a fogorvosok is több alkalommal kaptak már védőeszközöket az állami készletből,

de – mint fogalmazott – át kell térnünk a felelős készletgazdálkodásra.

Ezt a készletgazdálkodást mind központi, mind intézményi szinten meg kell valósítani, ezt a munkát a gyógyintézményekben a kórházparancsnokok, az idősotthonokban az intézményparancsnokok segítik és felügyelik – közölte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések