A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyon megugrott a családon belüli erőszak száma Nagy-Britanniában

A szakértők szerint a legrosszabbat hozza ki az agresszív emberekből a karantén.

Ahogyan azt már a járvány első heteiben is sejteni lehetett, a bezártság rosszul hat azokra, akik hajlamosak agresszív módon kiélni frusztráltságukat - és még rosszabbul az elszenvedőkre. Nagy-Britanniában már a korlátozások első hetén 65 százalékkal emelkedett a családon belüli erőszak áldozatai számára fenntartott zöld szám forgalma, az elmúlt hetek horrorisztikus történései pedig rámutatnak arra, hogy a baj egyre nagyobb.

Angliát két hete kavarta fel egy négyes gyilkosság híre. A 40 éves Kelly Fitzgibbons idilli képeket töltött fel családjáról, Robert Needhamről és két kislányukról, Aváról és Lexiről, ahogy a karanténból kicsit kiszabadulva kutyájukkal boldogan sétálnak nyugat-sussexi otthonuk közelében. Két nappal később az egész családot vérbe fagyva találták woodmancote-i házukban.

Az elkövető az édesapa, Robert, aki egyesével végezte ki a családot és a kutyát, majd maga ellen fordította fegyverét.

Az eset előtt értetlenül állt a nemzet, hiszen kívülről idilli családnak tűntek. A férfi nem hagyott búcsúlevelet, így csak találgatni lehet, mi vezetett idáig, mivel nem voltak jelei annak, hogy öngyilkos hajlamai lennének, vagy hogy bántalmazná a családot. Annyi biztos, hogy anyagi gondjaik lehettek - a férfinek saját építőcége volt, amely tavaly októberben ment csődbe. A családnak emiatt a férfi édesanyjának házába kellett átköltöznie, ott történt végül a gyilkosság.

A család barátai szerint ez közrejátszhatott a tragédiában: "Vagy pénzügyi nehézségeik voltak, vagy abból is adódhattak a problémák, hogy összezárva éltek nehéz körülmények közt." Egyik szomszédja szerint a férfi zsarnok volt. Gyakran hallották, ahogy hevesen vitatkozik partnerével.

Bár a család tragédiája kirívó, nem ők az egyetlen áldozatok:

a korlátozások elmúlt 6 hetében csak Londonból több mint 4000 családon belüli bántalmazást jelentettek, amely legalább 16 halálos áldozattal járt.

- írja a Sun.

Mindez a Counting Dead Women nevű kezdeményezés statisztikáiból derült ki. Ez a szervezet foglalkozik a családon belüli erőszak áldozataival. A számok megdöbbentőek: a kijárási korlátozás óta megduplázódott az erőszakos cselekedetek száma Nagy-Britanniában.

Dr. Jane Monckton-Smith, törvényszéki kriminológus szerint a karantén nem újabb bántalmazókat szül, hanem előhozza a legrosszabbat azokból, akikben megvan ez a viselkedési minta:

"A kezükben levő kontroll veszélybe kerül, és ezek a típusú emberek nem szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak. Partnerüket, családjukat hibáztatják, ők lesznek a bűnbakok frusztráltságuk miatt."

Needham beleillik ebbe a sémába, ugyanis Monckton-Smith szerint ez a helyzet még azokból is kihozhatja a fizikai erőszakot, sőt, a gyilkost, aki addig "csak" a szavaival bántott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések