A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Macron arabul tanítaná a francia diákokat

Noha Franciaországban jelenleg is érvényben vannak a koronavírus miatti kijárási korlátozások, Emmanuel Macron az ilyen vészterhes időkben sem veszíti szem elől a “legfontosabb” dolgokat. Ilyen például a franciaországi diákok arab oktatása.

A program a “nyelvi sokszínűség” jegyében született, és lehetővé teszi a diákok számára, hogy általános iskola első osztályától kezdve egészen az egyetem végéig arabul tanulhassanak. Annak érdekében, hogy a tanulók megfelelő minőségű képzésben részesüljenek, a francia kormány együttműködne Tunéziával – írja egy francia lap, a Valeurs Actuelles.

A javaslatot Macron mellett aláírta a miniszterelnök, Édouard Philippe és a külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian.

A tervezet értelmében a tanárokat Tunézia választhatná ki, és küldené Franciaországba tanítani. Valószínűleg azért erre az országra esett a választás, mert Tunézia 1956-ig francia gyarmat volt, napjainkban pedig a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének tagja.

A program nem korlátozódik a nyelvtanulásra, a diákokkal megismertetné az arab kultúrát és történelmet, a hangsúlyt Tunéziára helyezve.

Ismerve azt a tényt, miszerint az arab a második leggyakoribb beszélt nyelv Franciaországban, kicsit rosszmájúan feltehetnénk a kérdést: vajon ezzel az állam beismerte, az arabokat képtelen megtanítani franciául, így az ellenkezőjével próbálkozik?

A Nemzeti Tömörülés szerint ez a helyzet. A párt közleményében felháborítónak nevezte a “nemzetellenes kormányzat” lépését, szerintük ugyanis hazájukban “nyílt arabizáció és izlamizáció zajlik”.

A program támogatói azzal érvelnek, hogy mivel egyre nagyobb számú arab közösség él hazájukban, ezért fontos minden diáknak megismernie azok a szokásait és kultúráját. A Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen elismerte, valóban sok arab él náluk, de szerinte ez még Franciaország, ezért a francia kultúrát kellene tanítani az iskolákban.

(Valeurs Actuelles nyomán – Fotó: Getty Images)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések