A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan dönthet a városi otthonteremtési program törvényjavaslatáról az országgyűlés

A városi otthonteremtési program elindításához szükséges törvényjavaslatról még a nyári szünet előtt dönt az Országgyűlés - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Portfolio.hu csütörtöki online szakmai rendezvényén.

 Fürjes Balázs felidézte, a kormány által elfogadott program célja, hogy ösztönözze a rozsdaövezeti területeken elérhető árú új lakások építését.

Az államtitkár elmondta: a jövő héten megkeresik a budapesti önkormányzatok és a vidéki városok polgármestereit, hogy településükön melyik területeket javasolják akcióterületként kijelölni, ahol a lakások 5 százalékos általános forgalmi adója és az egyszerűsített szabályok érvényesülnek. Felveszik a kapcsolatot az érintett szakmai szervezetekkel is - tette hozzá.

A törvényjavaslat elfogadása után hamarosan megjelenik a kormányrendelet, amelyben kijelölik az első akcióterületeket. A kormány célja, hogy a lehető legtöbb településen legyenek kijelölt rozsdaövezetek és minél több lakásprojekt indulhasson - hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója felhívta a figyelmet egyebek mellett arra, hogy elindult a jegybank Növekedési hitelprogramjának legújabb konstrukciója, az Nhp hajrá, amellyel lakásépítés, akár bérházépítés is finanszírozható; a konstrukció keretei rendkívül rugalmasak, a hitelprogram nagyobb lakásprojekt esetén is igénybe vehető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések