A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyorsabb és egyszerűbb lehet az örökbefogadás Magyarországon

A kormány módosítási javaslata egyszerűbbé és gyorsabbá tenné az örökbefogadási eljárást- írja a 444.

"Az a célunk, hogy a módosításoknak köszönhetően annyi idő alatt találhassanak egymásra az örökbefogadó szülők és az örökbe fogadható gyermekek, mint amennyi idő eltelik a gyermek fogantatásától a születéséig"- írta a Facebookon Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár.

Az örökbefogadási eljárást érintő változások közt szerepelnek a következők: újabb gyermek örökbefogadása esetén egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata; az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése; a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei, rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek.

Az eddigi szabály, miszerint a leendő szülők maximum 45 évvel lehetek idősebbek az örökbefogadott gyermeknél, ez így is marad, azonban ha a gyermek elmúlt 3 éves, legfeljebb 50 év korkülönbséggel is megadható lesz az engedély. Továbbá azoknak, akik örökbefogadást terveznek, biztosítanak évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések