A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európai Bizottság: a migránsok partraszállását a karantén lejárta után biztosítani kell

A tengerből kimentett és hajókon rekedt migránsokat a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt karantén lejártát követően biztonságos kikötőbe kell szállítani, addig is jólétükért a máltai kormány felelős – közölte Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn.

A szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján azt mondta, az uniós bizottság elismeri mindazon nehézségeket, amelyekkel a koronavírus megjelenésével más tagállamok mellett Málta szembesült, ugyanakkor továbbra is érvényesek a tengeren kimentettek életének védelemről szóló nemzetközi jogi kötelezettségek. Hozzátette, a máltai kormány rendelkezésére áll minden uniós segítség migrációs feladatai ellátásának megkönnyítéséhez.

Hangsúlyozta: az uniós bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy a szolidaritás szellemében működjenek együtt a migráció szempontjából frontországnak számító európai államokkal a hasonló helyzetekre adható megoldások mihamarabbi megtalálása érdekében.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának múlt csütörtökön kihirdetett ítéletére vonatkozóan is, amely szerint őrizetnek minősül a menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló unió kívüli ország állampolgárainak elhelyezése a röszkei tranzitzónában. Az ítélet értelmében, ha megállapítást nyer, hogy az érintetteket elfogadható nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

A bizottsági szóvivő mindenek előtt arra emlékeztett, hogy az Európai Unió Bírósága határozatainak végrehajtása kötelező, az uniós jog elsőbbséget élvez.

A magyar menekültügyi szabályozás, illetve a tranzitzónák működésének az uniós joggal való összhangját vizsgáló ügyet illetően a bizottsági szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság vizsgálja a döntést, noha annak a magyar belpolitikára, illetve a magyar migrációs szabályozásra gyakorolt lehetséges hatásainak megállapítása nem tartozik feladatai közé. Az Európai Bizottság az uniós bíróság ítéletének európai politikára gyakorolt hatásait elemzi – közölte.

A magyarországi migrációs szabályozás ügyében korábban indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban kijelentette, az eljárás folyamatban van, amellyel összefüggésben az Európai Bizottság folytatja a párbeszédet az illetékes magyar hatóságokkal.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések