A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csodaszerként kínálják milliókért a koronavírusból kigyógyultak vérét a dark weben

Nem olyan meglepő, hogy megjelent az internet feketepiacán a túlélők vére – vagy legalábbis, amit annak mondanak.

A koronavírus-járvány az internet feketepiacának tartott dark webre is hatással volt, szép számmal kínálnak csodaszereket a betegségre, ezek közül az egyik a járványból kigyógyultak vére, amelyet szintén meg lehet vásárolni – írja a Sun.

Az Ausztrál Kriminológiai Intézet (AIC) tett megdöbbentő felfedezéseket ezzel kapcsolatban: egy napon át böngészték a dark weben található webshopok kínálatát, és ilyen rövid idő alatt is több száz olyan eladó tételt találtak, ami a pandémiával kapcsolatos.

Ezek közül a leggyakoribbak a koronavírus elleni “vakcinák”, amelyeket 13 ezer fontért (több mint 5 millió forint) árulnak, de a kínálatban szintén nagy számmal találhatók meg a különböző védőruhák, maszkok, kesztyűk és védőfelszerelések. Szintén kapható egy sor vényköteles gyógyszer, amelyekről azt állítják, hogy jó lehet a koronavírus ellen: ilyenek a malária elleni készítmények, valamint a hidroxiklorokint és klorokint tartalmazó gyógyszerek.

Kínálnak még eladásra vért, amely az állítólagos túlélőktől származik, és antitesteket tartalmaz, így hatásos lehet a vírus ellen.

Rod Broadhurst, a tanulmányt készítő kutatócsoport vezetője szerint azzal kínálják a túlélők vérét, hogy egy vélhetően fertőzött emberbe juttatva az antitestek majd megölik a vírust, ez azonban nincs éppen így. Mivel a legoptimistább előrejelzések szerint is csak jövőre kerülhet forgalomba a vakcina – ráadásul egyelőre nincs még meg az ellenszer – a dark weben található “ellenszerek” mind hatástalan készítmények a koronavírussal szemben.

Az eladók nagy része – 394 a 645-ből – az Egyesült Államokból kínálja áruit, míg 39-en az Európai Unió területéről, 17-en Nagy-Britanniából, 3-an Kínából és szintén 3-an Ausztráliából.

Broadhurst szerint egy ilyen globális járvány remek alkalom lehet az illegális kereskedőknek arra, hogy kihasználják az emberek félelmét és a pánikot, így sokkal nagyobb nyereségre tudnak szert tenni.

Rámutatott arra, hogy egy sor eladásra kínált vakcina és gyógyszer nemhogy hatástalan, de egyenesen káros lehet, ráadásul ezeken a platformokon egyáltalán nincsen rá garancia, hogy mi is van éppen bennük.

A kutató szerint most még szigorúbban kéne monitorozni a dark webet és fellépni a terjesztők ellen, hiszen emberek életét veszélyeztethetik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések