A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Benedek pápa életrajzi könyvében tálalt ki: "El akartak hallgattatni"

Az árnyékpápa visszavág! XVI. Benedek – Egy élet címmel a napokban jelent meg Németországban a 2013 februárjában leköszönt katolikus egyházfő több mint ezeroldalas életrajzi könyve, amelyben XVI. Benedek emeritus pápa a kritikusaival is szembeszáll.

– Jobb, ha nem is beszélek arról, milyen esztelen és rosszindulatú reagálások értek a német teológusok részéről. Nem kívánom elemezni, miért, de el akartak hallgattatni – érvel Joseph Ratzinger, részben arra utalva, hogy két éve a Communio című teológiai magazinban a keresztények és a zsidók kapcsolatáról írt.

A bajor származású expápa egészségi állapota miatt adta vissza Szent Péter gyűrűjét, de szellemiségének és szemléletének jelenlétét a testi problémák azóta sem gátolják. Sőt!

A múlt évben a papi nőtlenség mellett érvelt Robert Sarah guineai érsek könyvében, nem sokkal azok után, hogy Ferenc pápa (83) kivételes esetekben kilátásba helyezte a cölibátus feloldását. A kiadó társszerzőként jelölte, ami az eladásnak jót tett, jóllehet XVI. Benedek csak egy fejezetet írt. Ekkor már „a két pápa” közötti viszályról pletykáltak, és elvileg XVI. Benedek győzött, hiszen Ferenc pápa végül visszakozott. A katolikus papok kivételes esetben sem köthetnek házasságot.

– Ferenc pápával nemcsak megmaradt, hanem erősödött is a barátságunk – hárította el az új könyvben a feszültség igézetét a kiérdemesült egyházfő, akit azóta árnyékpápának tartanak. – A valóság alattomos eltorzításának tekintem azon állítást, miszerint rendszeresen nyilvános vitákba ártom bele magam – hangsúlyozza XVI. Benedek, de az azonos neműek házasságának témakörében ismét állást foglalt.

– Száz esztendeje beszélni is képtelenség lett volna homoszexuális házasságról, ma pedig azt közösítik ki, aki ellene szól. Hasonló a helyzet az abortusszal és az ember laborban való előállításával – érvelt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban élő volt pápa, aki a katolikus egyház szempontjából a látszólag humanista ideológiák világméretű diktatúrájában látja a legnagyobb fenyegetést. – A modern társadalom a keresztényellenes hitvallás kifejezésén munkálkodik, és az ezzel való szembehelyezkedés kiközösítést von maga után. A keresztényellenesek szellemi hatalmától való félelem már szinte természetesnek mondható.

Három egyházfő mondott le

A Római Katolikus Egyház történetében Joseph Ratzinger volt a nyolcadik német származású pápa, jóllehet ez a szünet volt az eddigi leghosszabb, hiszen a szintén német VI. Adorján pápa, azaz Adriaan Boeyens csaknem ötszáz évvel ezelőtt, 1523 szeptemberében halálozott el. A lemondott pápák sorában XVI. Benedek a harmadik volt V. Celesztin pápa (1211–1296) és XII. Gergely pápa (1326–1417) után.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések