A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az operatív törzs tájékoztatója Budapest újranyitása után

Vasárnap éjféltől életbe léptek az első lazítások Budapesten és Pest megyében. Hétfőre virradóra elhunyt 11 koronavírusos beteg hazánkban, az aktív fertőzöttek száma 1673-ra emelkedett, harmaduk (568 személy) kórházi ellátásra szorul, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. 

Előtte egy héten át folyamatosan csökkent az aktív esetek száma, szombatról vasárnapra, illetve vasárnapról hétfőre viszont emelkedett. Az operatív törzs ezek után hétfőn megtartotta napi tájékoztatóját.

Kérdés, amit elküldtünk az operatív törzsnek:

Az elmúlt két napban növekedett a magyarországi aktív fertőzöttek száma, míg az ezek előtti napokban csökkent. Mire utal ez a jelenség, mit jelent a járványügyi szakemberek számára, mi lehet az oka, van-e valami teendő a lakosság, avagy a hatóságok részére ennek kapcsán?

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Május 31-éig lehet felhasználni a 2019-ben kapott rezsiutalványokat, de a járvány miatt csak a postán - emlékeztetett Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Az utalványra mintegy 2,6 millió nyugdíjas volt jogosult tavaly ősszel.

Kiemelte,a rezsiutalványokkal kapcsolatban:

2020. május 31-ig lehet beváltani a még fel nem használt utalványokat
 Csak a postán lehet beváltani, nem névre szóló, bárki beválthatja
 Ne hagyják az utolsó pillanatra, mert hosszú hétvége lesz május utolsó hétvégéje; az idősek helyett – ha lehetséges – inkább a fiatalabb rokonok intézzék a dolgot
 a hatvanévesnél idősebbek közvetlenül a nyitás után keressék fel postát, akkor ugyanis elsőbbséget élveznek
 Kizárólag földgáz- és villamosenergia-számla kiegyenlítésre lehet felhasználni, átruházható, ha több a számla, csak készpénzzel lehet a többletet kifizetni

Elmondta, hogy a 2020-ban visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Müller Cecília ismertette a napi számokat. 11 új halálos áldozat van. Az aktív fertőzöttek közül csak 568 személyt ápolnak kórházban, a negyedére csökkent az arányuk. Pozitívan változott ez az arány, eddig átlagosan az aktív fertőzöttek fele volt kórházban.

A mai naptól új szabályok, új értékelés lép életbe – mondta. „Az elmúlt 1-2 napon nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul felhívnám a figyelmet arra, hogy tartsuk be az alapvető szabályokat, amelyek a könnyítéseket követően is érvényben vannak!”

A mai napon az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehetők igénybe:

 a tervezhető műtétek
 krónikus, kúraszerű ellátások visszatérnek
 a járvány miatt elkülönített kórházi ágyak egyharmada visszakerült kórházi használatba
 az ellátás visszavezetésről egy ajánlást küldtek az egészségügyi intézményeknek
 továbbra is csak telefonon lehet a házi orvossal kapcsolatba lépni

A nyári táborokról elmondta, hogy egyelőre a napközis jellegű táborok engedélyezettek, az ottalvós táborokról később születik döntés. Egyelőre ilyeneket tilos szervezni. Fontos, hogy csakis egészséges gyermek és egészséges személyzet lehet a táborban. Kötelező nyilatkozni arról, hogy a résztvevő egészséges. Kell rendelkeznie a tábornak egy elkülönítővel, hogy ha ott betegedne meg valaki. A 300 fölötti réstvevővel működő táborokban kötelező helyben orvosnak lennie. Minden tábor szervezése előtt rovarirtást kell végezni. A gyermekek étkeztetésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közétkeztetésre. A higiéniás szabályokat be kell tartani, a gyerekeknek ezekről oktatást kell tartani.

Kiss Róbert alezredes elmondta, mától az egész országban megszűnt a kijárási korlátozás. Felsorolta, mit szabad Budapesten, illetve mit lehet az enyhítések miatt vidéken.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

 Az újranyíló üzletekben kötelező a szájat, orrot eltakaró védőfelszerelés használata, megfelelő távolság megtartása. Továbbra is marad a vásárlási idősáv az élelmiszerüzletekben és a drogériákban. Az üzemeltetők felelőssége ezeket betartani.
 A kórházi ágyak visszavezetése fokozatosan történik
 Ha most derül ki valakiről, hogy fertőzött, annak 14 napos házi karanténba kell vonulnia továbbra is. E téren marad minden a régiben.
 A nagyobb fesztiválok megrendezése ügyében még nincs válasz, minden a járványügyi helyzet alakulásától függ
 A járvány második hullámról Müller elmondta, hogy mindenképpen résen kell lenni. Ezért tartják fel a kórházi ágyakat is továbbra is.
 Mi az a mutató, ami miatt esetleg újra be kell vezetni a korlátozásokat? Válasz: Nem lehet egy számot mondani, a számok segítenek a döntéshozóknak, de sokkal több tényezőn múlik a dolog.
 A távolságok be nem tartása szabálysértés, a rendőrök felhatalmazást kaptak ennek ellenőrzésére.
264 aktív fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg az országban, eddig összesen 500 személy fertőződött meg

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések