A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Alig negyed órán múlt a tömegkatasztrófa: kis híján New Yorkra zuhant egy kínai rakéta

Autóbusz méretű törmelékek is eshettek volna a városra.

Május 5-én indították el a Long March (Hosszú Menetelés) 5B típusú, mintegy 33 méter hosszú rakétát, amely egy új kínai űrkapszula prototípusát vitte fel.

A rakéta egyik, közel 20 tonnás fokozata hétfőn tért vissza pályát tévesztve a Föld légkörébe óránkénti több ezer kilométeres sebességgel, és ha ez negyed órával korábban történik meg, az égő űrhulladékok a bolygó egyik legsűrűbben lakott városára zuhantak volna – írta a New York Post.

A törmelékek között volt akkora is, mint egy autóbusz. Szerencsére, mint arról az Egyesült Államok űrparancsnoksága beszámolt, a rakéta maradványainak többsége végül a nyugat-afrikai partok közelében az Atlanti-óceánba csapódott be. Némi űrhulladék egy elefántcsontparti városban landolt, de sérülésekről nem érkezett jelentés.

Nem ez az első eset, hogy Kína láthatóan nem törődik azzal, hogy mi lesz űrrakétáinak hulladékával. Tavaly novemberben például egyik rakétahordozója egy kínai falura esett, egy házat romba döntött és mérgező fűtőanyaggal árasztotta el a települést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések