A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A svédek meglepődtek, hogy védekezés nélkül magas a halálozási ráta

Egészen elképesztő nyilatkozatot adott a svéd közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője a Business Insidernek. 

A riportot az Index szemlézte, ebből kiderül, hogy a svédeket “meglepte”, hogy védekezés híján magas a halálozások száma. Számítottunk arra, hogy több lesz a beteg, de a magas halálozási szám meglepett minket– ismerte el a Business Insidernek Anders Tegnell. Mentve a menthetőt, járványügyi hatóság vezetője úgy fogalmazott, nem lehet megmondani mennyi haláleset köthető ahhoz, hogy Svédország, eltérően a világ legtöbb országától érdemi kijárási korlátozások nélkül kezeli a vírust.

Az adatok alapján első ránézésre lehet összefüggés: a 10 milliós Svédországban a halottak száma 3225, miközben Norvégia, Dánia és Finnország összesen 15 millió lakosa közül csupán 1015-en haltak meg a fertőzésben, írja szemléjében az Index. Ennek alapján az egymillió főre jutó halottak száma ötszöröse a szomszédos országokban mért adatokénak. A svédek ugyanis elképesztő naivitással álltak a járvány kezeléséhez: Tegnell szerint a vártnál sokkal kevésbé sikerült távol tartani a vírust az idősotthonoktól – a halálesetek fele ezekre az intézetekre esik.

Nem állítom, hogy minden tekintetben sikeresek vagyunk. A magas halálozási szám aggaszt minket

– mondta, hozzátéve, hogy így is volt ráció abban, hogy az emberek önkorlátozására tegyék a hangsúlyt a társadalmi távolságtartásban a hivatalos kijárási korlátozások helyett. Éppen csak halálos tévedésnek bizonyult a koncepció.

Ráadásul a szabados járványkezelés nem is “érte meg”: Svédország 6-10 százalékos GDP-csökkenésre számít 2020-ban, a munkanélküliség pedig elképesztően magasra 10,4 százalékra kúszik fel annak ellenére, hogy a március – a kijárási korlátozások európai kezdetének hónapja – sokkal kedvezőbb volt, mint máshol- írja az Index.

Forrás: Pestisracok.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések