A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A muzulmánok világszerte óvintézkedések közepette ünneplik a ramadán végét

A világban élő 1,8 milliárd muzulmán a koronavírus-járvány miatt óvintézkedések közepette ünnepli vasárnap a muzulmán böjti hónap, a ramadán végét, Európában a kijárási korlátozások enyhítése révén ismét részt vehetnek közös imán.

A böjttörő ünnep, az íd al-fitr első napját rendszerint a mecsetekben, illetve nyílt téren tartott közös imákkal ülik meg, most sok muzulmán országban a hívők otthon kényszerülnek imádkozni, mert a mecsetek zárva tartanak. A háromnapos ünnepet a családok és barátok közösen ünneplik, rendszerint édességeket fogyasztva, a gyerekek új ruhát és ajándékokat kapnak.

Pakisztánban, ahol a vírusnak több mint 52 ezer ismert fertőzöttje és több mint 1100 áldozata van, a társas távolságtartás szabályait semmibe véve hívők ezrei rohanták meg a piacokat, hogy bevásároljanak a böjttörő ünnep előtt. Karacsiban egy téren mintegy ezren gyűltek össze közös imára szoros közelségben, maszk csak néhányukon volt.

Indonéziában, a világ legnépesebb országában, ahol hivatalosan utazási tilalom van érvényben, megindult a vándorlás a ramadán végén, sokan feketevállalkozók segítségével vagy hamis igazolásokkal utaztak a családjukhoz az ünnep előtt. Indonéziában közel 22 ezer fertőzöttet és 1350 halálesetet jelentettek. Doni Monardo, az indonéziai operatív törzs vezetője válságosnak nevezte az időszakot, attól tartva, hogy a más térségekből visszatérők megfertőződve térnek vissza, és semmivé teszik a hatóságoknak a Covid-9-járvány elleni erőfeszítéseit.

Malajziában több heti karantén után újranyitották az üzletek többségét, de a tömegrendezvények és az utazások továbbra is tilosak. A rendőrség mintegy 5000 gépkocsit fordított vissza és szigorú büntetéseket szabott ki.

Több ország – közöttük Egyiptom, Irak, Törökország és Szíria – megtiltotta a közös imákat. Szaúd-Arábia, ahol az iszlám két legszentebb helye, Mekka és Medina található, ötnapos teljes kijárási tilalmat rendelt el. Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király kérte szombaton a szaúdiakat, hogy otthon tartsák a böjttörő ünnepet, és interneten érintkezzen egymással. Az öböl menti monarchia a legtöbb, 70 161 fertőzöttet nyilván tartó arab ország, ahol a halálesetek száma 379.

Egyiptomban, a legnépesebb – közel 100 milliós – arab országban szintén ötnapos kijárási tilalmat rendeltek el, délután öt órától másnap reggel hatig. A kairói al-Azhár befolyásos szunnita egyetem fatvát – kötelező érvényű vallási rendeletet – adott ki, amelyben felszólították a híveket, hogy otthon imádkozzanak.

Jeruzsálemben az izraeli rendőrség közlése szerint feloszlatott egy nem engedélyezett tüntetést és két embert őrizetbe vett az al-Aksza mecset előtt, amelyet a muszlim hatóságok márciusban zártak be a járvány miatt, és nem nyitottak meg az ünnepre.

Iránban eltörölték a központi rendezvényt

Irán, ahol a legtöbb áldozatot – több mint 7000-et – követelte a járvány a Közép- és Közel-Keleten, kérte a lakosokat, hogy ne utazzak az íd al-fitr idején. Egyes mecsetekbe beengedtek néhány hívőt, de eltörölték az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei vezetésével évente ilyenkor Teheránban tartott imát.

A kabuli óvoda elleni támadás miatt gyászoló Afganisztánban a tálibok meglepetésre fegyverszünetet ajánlottak fel az ünnep három napjára, amit Asráf Gáni elnök sietett elfogadni.

Szudánban, ahonnan több mint 3600 fertőzöttet és 146 halálesetet jelentettek, ezrek gyűltek össze imára a mecsetekben, semmibe véve a kijárási tilalmat és más korlátozó intézkedéseket.

Óvatosságra intették a muszlimokat Európában

Franciaországban a kormány szombaton engedélyezte a vallási szertartásokat. A nyugat-európai országban – amely az 5. helyen áll a SARS-CoV-2 nevű vírus áldozatait tekintve (28 289) – a muszlim közösség óvatosságra intett, és kérte a hívőket, hogy ne vegyenek részt a vasárnap reggeli imán a mecsetekben. Ennek ellenére mintegy kétezren gyűltek össze közös imára a Levallois-Perret párizsi előváros egyik sportlétesítményeben tartott közös imára – jelentette a France-Info rádió.

A vallási hatóságok attól tartanak ugyanis, hogy a szertartások engedélyezésével újabb járványgócok jönnek létre,

mint a németországi Frankfurtban, ahol mintegy 40 embert fertőzött meg a koronavírus, miután részt vettek egy baptista templomban május 10-én tartott istentiszteleten.

A korlátozó intézkedések továbbra is életben vannak Albániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban. Szarajevóban megnyíltak a mecsetek, de a hívőknek maszkot kell viselniük és be kell tartaniuk az előírt távolságot.

A járvány második hullámától való félelem ellenére Európában, ahol több mint 2 millió esetet jelentettek és több mint 170 ezren haltak meg, az élet lassan visszatér a normális keretek közé.

Spanyolország szombaton jelentette be, hogy júliustól megnyitja az országot a turisták előtt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg Latin-Amerika a járvány góca, mindenekelőtt Brazília, ahol legalább 347 ezer ember fertőződött meg, a második legtöbb az Egyesült Államok után, és több mint 22 ezer ember halt bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe.

A Johns Hopkins baltimore-i egyetem összesítése szerint világszerte több mint 5,3 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az ismert halálos áldozatok száma meghaladja a 341 ezret, a gyógyultaké pedig a 2,1 milliót.

Az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb fertőzöttet (több mint 1,62 millió) és a legtöbb halálesetet (legalább 97 ezer) tartják számon, vasárnap félárbócra eresztették a zászlókat az áldozatok emlékére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések