A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Terjed az álhír a neten a vakcinával beoltott önkéntesről – Nem szabad hagyni, hogy ez megtörténjen

Az utóbbi napokban több helyről is lehetett olvasni a közösségi médiában, hogy az első önkéntes, akin Oxfordban kipróbálták a koronavírus elleni vakcinát, meghalt. A híresztelésekkel ellentétben a lány él és virul, de a jelenségijesztő látképet vetít előre: az emberek nem az ismert portálokat olvassák, hanem ismeretlenek által terjesztett álhíreknek dőlnek be.

Oxfordban adták be az első koronavírus elleni védőoltást Európában, a tesztelést két önkéntesen végezték el. A vizsgálatra több mint 800-an jelentkeztek, de első körben csak két alanynak adták be a vakcinákat. A kutatás további szakaszában a jelentkezők felét a koronavírus elleni védőoltással, a másik felét pedig meningitis ellen igen, de a koronavírus ellen nem védő vakcinával fogják beoltani. A tervek szerint az alanyok nem fogják tudni, melyik injekciót kapták meg – írja a BBC.

A 32 éves Dr Elisa Granato mikrobiológus volt az egyik önkéntes, akinek beadták a koronavírus elleni védőoltást. Elisa korábban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ő kutatóként dolgozik, aki ezzel is szeretné támogatni a tudományos folyamatokat.

"Személy szerint nagyon bízom ebben a vakcinában" – mondta Elisa, aki azt is hozzátette, hogy szükség van az emberi tesztelésekre, hiszen a kutatók így fogják megtudni, mi hatásos a koronavírus ellen és mi nem.

Mindazonáltal Elisa Granato – egyébként nagyon is becsülendő társadalmi felelősségvállalásának – ügye nem állt itt meg, ugyanis a közösségi oldalakon olyan álhír kapott lángra, miszerint a fiatal önkéntes belehalt a védőoltásba és ezzel kudarcba fulladt a tesztelés.

Fergus Walsh a BBC újságírója a Twitter-oldalán hívta fel az emberek figyelmét a veszélyes és ártó álhírre. Bejegyzésében leszögezi, hogy Elisa nagyon is él és jól van, ráadásul ma reggel még skypeoltak is.

"Álhírek keringenek a közösségi oldalakon, melyek szerint az oxfordi kutatás első önkéntes alanya belehalt abba a vakcinába, amelyet beadtak neki. Ez nem igaz!" – írta a bejegyzésében az újságíró.



Fergus Walsh egy másik bejegyzésében az oxfordi kutatás vezetőjétől, Andrew Pollard professzortól idézett: "Az ilyen jellegű hamis hírek alááshatják a tudományos kutatómunkánkat, amit a pandémia megakadályozásáért végzünk. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen" – írta.

Az oxfordi kutatócsapat tovább folytatja a munkát, és a következő hónapokban már 5000 kortól független önkéntes bevonásával tervezik tesztelni a védőoltást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések