A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tarlós tanítgatná Karácsonyt, de hiába: “Nem lehet elmenekülni a politikai felelősség elől”

A volt főpolgármester is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely az elmúlt hetekben mást sem csinál, csak hárítja a felelősséget magáról és panaszkodik a számára végtelen lehetőséggel és segítő kérdéssel szolgáló ellenzéki sajtónak. Tarlós István szerint folyamatosan másra mutogatni egy idő után unalmas és hiteltelen.

Tarlós István interjút adott a Magyar Nemzetnek a járvány fővárosi helyzetével és a jelenlegi főpolgármester intézkedéseivel kapcsolatban. A volt főpolgármester szerint nem lehet elmenekülni a politikai felelősség elől, viselni kell azt bármilyen helyzetben.

A főpolgármester Budapest első embere, ami azzal jár, hogy jelentős praktikus és majdnem korlátlan politikai felelősség terheli. Hozzáteszem, hogy a felelősség kérdését nem egyes internetes kommentelők kificamodott véleménye alapján kell vizsgálni. Annak idején többször elmondtam, hogy ami az én ciklusomban történt, annak a politikai felelőssége engem terhel, akkor is, ha nem tudtam róla, vagy csak részleges ismereteim voltak

– közölte Tarlós István, aki szerint bárki legyen is a mindenkori főpolgármester, ha az az égvilágon mindenre azt mondja, hogy “mindenki hibás, csak én nem”, az nem biztos, hogy szerencsésen értelmezi ezt a pozíciót. Úgy fogalmazott, hogy a politikai felelősség terhét egy főpolgármesternek viselnie kell, ha tetszik, ha nem.

Én ezt tudomásul vettem, és elődöm, Demszky Gábor is, még ha rossz szájízzel is. Különbséget kell tenni politikai és jogi felelősség között. Nyilván, ha valaki ellopja a rá bízott fővárosi tulajdonú cég vagyonát, azért jogilag nem a főpolgármester a felelős. Azonban a fővárosi vezetőjének politikai felelőssége ebben a helyzetben is vitathatatlan a közvélemény előtt, az elől nem menekülhet el. Ezt hivatali időmben magam is többször megéreztem, voltak olyan történések, amelyek a közvéleménynek nem tetszettek, ráadásul nem is volt róluk előzetes tudomásom, de mégis én voltam az ellenzéki média és sajtó céltáblája, mert közvetlenül választott vezető voltam. A főpolgármesteri pozíció az egyik leglegitimebb hivatal, az emberek, a választók tőle várják, hogy választ adjon a településükkel kapcsolatos kérdésekre, történésekre

– mondta. Tarlós István szerint amennyiben valami a főpolgármester háta mögött történt, akkor is ki kell állni, és elmondhatja a széles nyilvánosságnak, hogy az adott esetnek ki a közvetlen felelőse, a történteket hogyan és mikor vizsgálja ki. Visszatérő módon, folyamatosan másra mutogatni szerinte egy idő után unalmas és hiteltelen.

Aki nem veszi tudomásul, hogy a kiemelten legitim és tiszteletreméltó főpolgármesteri pozíció magával hozza a felelősség terhét, az csak magára vethet

– közölte a volt városvezető, aki a különleges jogrenddel kapcsolatban megjegyezte, hogy ilyenkor a mindenkori főpolgármester olyan döntéseket hozhat meg, amelyek normál esetben a Fővárosi Közgyűlésre tartoznának.

Ezzel párhuzamosan a testületre háruló felelősséget is magára veszi a főpolgármester. Hangsúlyozom, hogy 29 év alatt sem Demszky Gábor, sem én nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy különleges jogrend általi felhatalmazással élnünk kellett volna. Ilyen helyzetre a rendszerváltás óta nem volt példa. Sem a nagy dunai árvízek, sem az 1993-as békásmegyeri, Jós utcai robbanás okozta tragédia kapcsán nem kellett a mostani járványhelyzetre reagáló intézkedésekhez hasonlókat bevezetni

– ismertette Tarlós István. Végül elmondta, hogyan nem lett Karácsony Gergely a Főváros Védelmi Bizottságának vezetője:

Korábban a védelmi bizottság elnöke a főpolgármester volt, azonban a 2013-as dunai nagy árvizet megelőzően úgy módosult az ide vonatkozó törvény, hogy a kormányhivatal vezetője lesz az elnök. A gyakorlati, árvízi védekezési tapasztalatok alapján, azonban bebizonyosodott, a főpolgármester van abban a pozícióban – többek között felügyeli, és a koordinálja a védekezésben fontos szerepet játszó fővárosi közszolgáltató cégeket –, hogy a testület vezetését ellássa. Orbán Viktor miniszterelnökkel 2018-ban megkötött megállapodásom alapján 2020. január 1-től újra a mindenkori főpolgármester lett volna a védelmi bizottság elnöke, de a jelenlegi vezető nem akarta vállalni ezt a szerepet, így maradt a kormányhivatal vezetője. A természetes jog- és valóságérzetem is azt mondja, hogy ezt a pozíciót a főpolgármesternek kellene betöltenie.

Forrás: Magyar Nemzet

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések