A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szenzációs felvételek! Ilyen közelről még sohasem láthattuk a Napot – videó

Áttörő felfedezés a Napkutatásban: minden eddiginél közelebbi, nagy felbontású felvételek készültek az égitestről!

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) High-Resolution Coronal Imager (Hi-C) teleszkópja szenzációs képeket rögzített, amelyek segítségével a kutatók korábban nem ismert részleteket figyelhettek meg a „tűzgolyó” atmoszférájában. A sugarai már nemcsak fantáziánkban vagy a gyermekrajzokon láthatóak, fotókon is.

– Elképesztőek ezek a felvételek! Amiket eddig sötét foltoknak hittünk, egyszerre megvilágosodtak és kirajzolódtak előttünk. A Nap légkörében plazmaszerű gázsugarak törnek ki, amelyek több száz kilométer hosszúak, erről a jelenségről eddig szinte semmit sem tudtunk – magyarázta a NASA-val együttműködő Lanchashire-i Egyetem kutatója, Tom Williams. – Hatalmas forróság uralkodik az égitest légkörében, ezek a sugarak a mérések alapján 999 ezer Celsius-fokos hőmérsékletűek, míg a Nap felülete „csak” 5540 fokos. Sokkal pontosabb információink lesznek a Nap tevékenységéről.


A hatalmas teleszkópot rakétával lőtték az űrbe, hogy onnan „vadássza le” a Napot, különleges ultranagy felbontású optikájának segítségével „férkőzzön” a lehető legközelebb hozzá. A fotók önmagukért beszélnek, az eddigi egybefüggő sárga felület és néhány fekete folt helyett már gázsugarakban lehet gyönyörködni. Persze a tudósok arra kíváncsiak, hogy ezek milyen hatással vannak az életünkre.

– A felvételeket elemezve megvizsgáljuk a gázkitöréseket, s hogy ezek milyen hatással vannak bolygónk életére és atmoszférájára. Ez a napenergia-felhasználás szempontjából is fontos lehet és veszélyeket is tudunk majd észlelni – ismerte el dr. Amy Winebarger, a NASA kutatórészlegének vezetője. – Nem állunk meg, hamarosan újabb flottát bocsátunk az űrbe, amelynek feladata a Nap további megfigyelése lesz.

Űrszonda is vizsgálódik

A Nap kutatása fontos projekt. A szondákkal már egyre közelebb tudnak kerülni hozzá, a NASA Parker Solar Probe január 29-én saját rekordját megdöntve 18,6 millió kilométerre haladt el az égitest mellett, ezzel 5 millió kilométert faragott a korábbi csúcsából. Június 7-én pedig még közelebb merészkedik majd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések