A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svédországi magyarok: Ránk szabadították a koronavírust!

Az egész világgal ellentétben a svéd kormány gyakorlatilag nem törődik a koronavírussal, útjára engedte a járványt. A Svédországban élő magyarok aggódnak, mi lesz velük – írja a Borsonline.hu.

Svédország mondhatni homokba dugja a fejét, ha a koronavírusról van szó. Míg egyes európai országokban még kijárási tilalmat is bevezettek, lezárták a határokat, addig a svédek gyakorlatilag ugyanúgy élik az életüket, mint eddig. Máig üzemelnek a szórakozóhelyek, az éttermek, kötelező az iskola és az óvoda is, a parkok telis tele vannak. A bevezetett gyülekezési törvény tilalma pedig egyedül az 50 főt meghaladó csoportosulásokra vonatkozik. A kormány nemtörődömsége valósággal sokkolta a kint élő magyarokat, főként annak fényében, hogy idehaza milyen szigorúak az intézkedések.
Fodor Ágnes két éve él családjával Nora városban, de már tervezik a hazaköltözést, mert félnek, hogy megfertőződnek.

– A svédek hanyagsága rettentően bosszant. Mindenki dolgozik, iskolába jár, az utcák olyanok, mintha nem is lenne a koronavírus. Senkit nem tesztelnek, hagyják terjedni a járványt – mondja a Borsnak a fiatal édesanya. – Ránk nézve különösen veszélyes a vírus, így hamarosan hazaköltözünk Magyarországra. Nekem szívritmuszavarom van, édesapámnak gyenge az immunrendszere, édesanyám pedig cukorbeteg. Igyekszünk ezért sehova se menni, félünk. Van egy négyéves kislányom, de őt se merem óvodába vinni – teszi hozzá.

Bíró Veronika tíz éve él Stochkholm közelében, Nynäshamm településen. Kétgyermekes édesanyaként szintén aggódik, és nem szeretné, ha kötelezően iskolába kellene járnia a kislányának.

– A svédek mentalitására tökéletesen jellemző ez a mostani helyzet, nekik ne mondja meg senki, hogy mit csináljanak. Nem hordanak védőfelszereléseket, pedig sok svéd is tart a járványtól. Mi nem mozdulunk ki, csak heti egyszer vásárolni, de a párom tanár, neki be kell járnia az iskolába. A kislányomat viszont nem engedem, féltem őt. Kaptunk egy levelet, hogy ha nem beteg a gyerek, kötelező az iskola. Most két hétig itthon van, ezt jelezni kell az intézménynek, de utána már csak orvosi igazolással maradhat. Őrület ez az egész! – mondja Veronika, aki reméli, hogy hamarosan észhez térnek a svédek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések