A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden 18 évesnél idősebb állampolgárnak 100 eurót ígér a kormány

Minden vállalkozást, kis- és mikrovállalkozót háromhavi minimálbér kifizetésével támogat majd a szerb állam.

A támogatás kifizetése várhatóan májusban kezdődik meg – jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter, akit a Magyar Szó idéz.

A gazdasági intézkedési csomagnak, amely a koronavírus-járvány okozta negatív hatásokat igyekszik csökkenteni, a munkahelyek megőrzése és a gazdasági tevékenységek folytatása a célja. A felnőttkorú polgárok a járvány elmúltával fejenként 100 eurós támogatást kapnak.

Az állam 5,1 milliárd eurót, vagyis 608 milliárd dinárt pumpál majd a gazdaságba, az állami költségvetés mintegy felét, vagyis a GDP csaknem 11 százalékát, hogy enyhítse a járvány okozta nehézségeket.

A gazdasági intézkedések mellett az egészségügyi dolgozók fizetését április 1-jétől 10 százalékkal növelik, a nyugdíjasoknak pedig hamarosan 4000 dináros egyszeri támogatást fizetnek ki az állami költségvetésből.

A kormány javaslatára azon munkások esetében, akiknek a munkaviszonyát felfüggesztették, a fizetések 50 százalékát az állam vállalja magára. A háromhavi minimálbér fizetésével megvárják, hogy a rendkívüli állapot bevezetése után elteljen két hónap, vagyis az első kifizetésekre május közepétől lehet számítani.

A magánszektor likviditásának támogatására 2,2 milliárd eurót szánnak. A pénzügyminiszter szerint az állami költségvetésben van erre elegendő pénz. Bizonyos összegeket más forrásokból és a külföldi tőkepiacról teremtenek elő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések