A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megtalálhatták a koronavírus sebezhető pontját: ez lehet majd a vakcina alapja

Kutatók a koronavírushoz nagyon hasonló, 2000-es évek eleji SARS vírus ellenanyagának a koronavírusra gyakorolt hatását vizsgálták, az eredmények biztatóak.

A Scripps Research munkatársai egy SARS túlélő szervezetéből vontak ki ellenanyagot, ami képes leszámolni ezzel a megbetegedéssel, a vírustest egy bizonyos részéhez kapcsolódva. Most ugyanennek a hatását próbálták ki a koronavírusra. Ennél is sebezhetőnek tűnik az adott pont, ám a jelenlegi megbetegedés ellenállóbbnak bizonyult a SARS ellenanyagára. Ezért most koronavírus túlélőket keresnek, hogy a vérükben keressenek ellenanyagot.

A kutatás máris fontos eredménnyel bír: megmutatta, a vírustest melyik része érzékeny. Dr Ian Wilson, a kutatás vezetője szerint nehéz megtalálni ezt a részt, a vírus belsejében van. Akkor válik elérhetővé, amikor a vírustest struktúrája megváltozik megfertőződés esetén.

Ez a felfedezés hozzájárulhat olyan oltás kifejlesztéséhez, ami a vírus alakjából indul ki, a megtalált sebezhető részt támadja. Nem csak a jelenlegi koronavírus elleni küzdelemben lehet hasznos, de a jövőben kifejlődő hasonló megbetegedések esetén is.

A kutatók úgy gondolják, ez alapján képesek lennének egy ideiglenes oltásszerűséget kifejleszteni, amivel a frontvonalon dolgozókat lehetne védeni. Ehhez keresik a koronavíruson átesetteket, hogy a vérükből kiderítsék, melyik ellenanyag hatásos a vírus ellen. Ilyenből alapvetően ötféle létezik az emberi testben, ám számtalan variációjuk van.

Felgyógyultak vérét egyébként már most is használják a vérplazmát a betegek vérébe fecskendezve. Ez segítheti a beteg testét a vírus elleni küzdelemben, ám ennek a hatásosságát még nem támasztja alá elég kutatás. Az ilyen próbálkozások megbízhatósága ahhoz hasonló, mint amikor például malária vagy ebóla gyógyszerrel kezelnek koronavírusos betegeket - írja a Daily Mail.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések