Megszegte a részeg férfi a kijárási korlátozást, aztán még neki állt feljebb, amikor jött a rendőr – Sőt, ennél is tovább ment

A Debreceni Törvényszék közleményben tájékoztatott a nagypénteken történtekről. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, at elkövetőt távmeghallgatáson helyezték előzetes letartóztatásba hétfőn.

A törvényszék közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a 64 éves, kondói férfi április 10-én egy ismerősével együtt meglátogatta a rokonait. Radostyánban az ismerőse ittas állapotban a gépkocsijával továbbhajtott élettársához, majd az ingatlan előtt, megállásközben az autójával árokba borult. Később két szolgálatban lévő rendőr észrevette az árokban lévő autót, valamint a mellette álló sofőrt és a későbbi gyanúsítottat. A járőrök megálltak, hogy tájékozódjanak, valamint megtegyék a szükséges intézkedéseket.

A rendőrök elszámoltatták a gyanúsítottat a kijárási korlátozással kapcsolatban, ő azonban arra nem adott magyarázatot, hogy azt miért nem tartja be.

Ezt követően a férfi társa ellen - aki részegen az árokba vezette a kocsit - intézkedtek és légalkohol mérést akartak végezni, ekkor a 64 éves gyanúsított beleszólt az intézkedésbe, és többször pénzt ígért a rendőröknek, hogy ne szondáztassák a társát.

A járőrök közölték a férfival, hogy ajánlatával bűncselekményt követett el, ezért elő fogják őt állítani.

Ekkor a férfi még tovább keverte magát bajba: az intézkedést úgy akarta meghiúsítani, hogy kiabálni kezdett és az egyik járőrt és családját megöléssel fenyegette. A férfi többször szidalmazta is a rendőröket, majd ökölbe szorítva maga elé emelte kezét és egy lépést tett az egyik rendőr irányába, ekkor a járőrök testi kényszert alkalmaztak vele szemben és megbilincselték.

A bíróság álláspontja szerint indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása a gyanúsítottal szemben, mert a jogszerű rendőri intézkedés alól először vesztegetéssel, majd ennek sikertelensége okán fenyegetéssel próbálta kivonni magát, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne.

A bíróság megállapította, hogy a férfi többszörösen büntetett előéletű és más szándékos erőszakos bűncselekmények miatt büntetőeljárás hatály alatt áll, korábban ittas állapotban máskor is követett el erőszakos jellegű, illetve lőfegyver, vagy lőszer tartásával elkövetett bűncselekményeket, szabadlábon hagyása esetén pedig újabb bűncselekményt követhetne el. A nyomozási bíró szerint azért is indokolt a gyanúsított letartóztatása, mert a megbilincselését és a gépkocsiba ültetését követően is azzal fenyegette meg az intézkedő rendőröket, hogy emiatt meg fogja őket ölni.

Különös kiemelést érdemel, hogy a gyanúsított cselekményét Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzet alatt, annak figyelmeztetéseit és korlátozásait nagymértékben figyelmen kívül hagyva követte el.

A végzés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések