Hirdessen itt

Már 300 ezer felett járhat az álláskeresők száma, a koronavírus hatása február óta érzékelhető

Márciusban meredeken emelkedhetett a munkanélküliség Magyarországon a koronavírus-válság miatt, és a helyzet egyre csak romlik. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a kormány minél hamarabb minél több munkahelyet mentsen meg – írja a Portfolio.

Márciusban már 300 ezer álláskereső lehetett Magyarországon, vagyis a koronavírus-járvány hatásai miatt a magyar vállalatok azonnal leépítésbe kezdhettek. Nem csupán a leépítések, hanem a válság által azonnal érintett kis, sérülékeny vállalkozások és vállalatok csődje is szerepet játszik a munkanélküliség emelkedésében.

A hivatalos, februári statisztikák szerint 264 ezer álláskereső volt hazánkban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, miközben több mint 50 ezerrel nőtt a nyilvántartásba belépők száma, akik közül 10% első alkalommal kért segítséget. Ez azt mutatja, hogy a munkaerő-piacon már februárban halványan látszódott a negatív folyamatok kezdete, ami akkor még a kínai problémákhoz volt köthető (alapanyag- és alkatrészhiány).

Márciusban tovább romlott a helyzet, hiszen a koronavírus-járvány elérte Magyarországot is, amelynek következtében a vállalatok egy része átállt otthoni munkavégzésre, a többiek pedig vagy leállították a munkavégzést/termelést vagy csökkentették azt. Csak nagyon kevés vállalat van, amelyik a járvány előtti szint közelében tudja tartani a termelését. A koronavírus-járvány először a turizmus-vendéglátást érintette negatívan, majd begyűrűzött csaknem az összes ágazatba, ezért kezdetüket vették a szabadságolások, kényszerszabadságolások, valamint az elbocsátástok.

Hivatalos statisztika még nincs, de a kormányzati jelzések alapján márciusban legalább 30 ezer fővel növekedett a munkanélküliek száma, így a múlt hónap végén a 300 ezer főt karcolhatta az állástalanok száma. A nyilvántartott álláskeresők aránya az aktív népességhez képest a februári 5,7%-ról érdemben 6% fölé kerülhetett márciusra. Ezzel 3 éves csúcsra emelkedhetett az álláskeresők aránya, és a helyzet tovább fog romlani, ugyanis a munkanélküliek létszáma több ezerrel növekszik egyik napról a másikra. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hétvégi szavai szerint naponta 4 ezer ember veszítheti el az állását. A Portfolio értékelése szerint ezen a héten akár már 320-340 ezer állástalan is lehet, hiszen a vállalatok folyamatosan bocsájtják el az embereket a zuhanó árbevételek és leállások miatt.
A leépítések gyorsuló ütemének megakadályozása végett kulcsfontosságú, hogy a kormány mikor vezeti be “bérköltségek egy részének átvállalását” rövidített munkavégzés esetében, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt hétfőn. Az is nagy kérdés, hogy a magyar koronavírus-csomag mennyire tud a munkahelyek megtartására összpontosítani, hiszen elveszett munkahelyeket újrateremteni sokkal nehezebb, mint létezőket megvédeni.

Érdemes megjegyezni, hogy a KSH munkaerő-felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 3,5%-os volt december és február között. Ez azonban egy 3 hónapos mozgóátlag, így várhatóan lassabban jelenik meg a munkanélküliség emelkedése, mint az NFSZ havi adataiban. A hivatal értékelése szerint a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették, így a hatásai egyelőre nem voltak érezhetők a hivatal munkaerő-piaci adataiban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések