A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar tudós a járványról: “Nem lesz olyan, hogy hétfőtől minden visszaáll”

Élő beszélgetést szervezett a Hősök Tere Kezdeményezés Barabási Albert-László világhírű fizikus, hálózatkutatóval a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről.

A kutató most úgy látja, a fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízist.

Barabási Albert-László szerint az ideális az lenne, ha állandóan 7-8 százalék között lenne a fertőzöttek száma. Ez meglátása szerint azért fontos, mert így nyár végére kiépülhet egy nyájimmunitás. Így pedig egy esetleges őszi, második víruskitörés esetén a fertőzések számát kordában lehetne tartani.

Ne álmodjunk arról, hogy egyik percről a másikra megszűnik a járvány, hétfőtől feloldják a szigorításokat, és visszaáll a régi rend. Egy hosszadalmas, lassú folyamatra számíthatunk annak érdekében, hogy a fertőzések számát egy bizonyos százalék alatt tartsák az adott országban. Kína, Szingapúr példáját alapul véve számíthatunk arra, hogy ősszel egy második víruskitörés lesz

– figyelmeztetett a tudós.

Beszélt arról is, hogy a szigorítások esetében a legfájdalmasabb az, hogy két hétig látszólag semmi hatása nincs a lezárásoknak, az új fertőzöttek és a halálesetek száma ilyenkor is folyamatasosan emelkedik, mert “futja ki magát a vírus”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések