A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely bejelentései a kijárási tilalomról

Szerdán délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, a kormányülést követően. A kormányülésre meghívták a főpolgármestert is és Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét, a sajtótájékoztatón ő is részt vett.

Szombaton járnak le az elrendelt kijárási korlátozások, ezért tárgyalt a kormány Szita Károllyal és Karácsony Gergellyel, hogy mi a véleményük, szükség van-e szigorításra húsvétkor. A kormány együttműködik az önkormányzatokkal, a mostani egyeztetés konstruktív volt - mondta Gulyás Gergely. A kormány más területen is készen áll a polgármesterekkel az együttműködésre a járvány lassításában.

A kormány felhatalmazta Gulyás Gergelyt, és a belügyminisztert, hogy a polgármesterekkel egyeztessenek és ha kell segítséget nyújtsanak.

A politikai viták ideje most nincs itt, az együttműködésnek kell meghatározónak lennie.

Karácsony Gergely:

A mai kormányülésen lehetőség volt mélyebben belemenni szakmai kérdésekbe. Fontos, hogy a kormányzat és az önkormányzatok a terheiket meg tudják osztani, ma az együttműködés alapjai megvalósultak.

A kormányülésen azt az álláspontot képviselte Karácsony Gergely, hogy a jelenlegi korlátozó intézkedéseket még nagyjából egy hónapig fenn kell tartani. A végső döntés a kormányé, minden szempontból azon leszünk, hogy ezeket betartsuk. Azt a tanácsot adták a kormánynak, hogy az intézkedéseket hosszabbítsák meg - mondta Karácsony Gergely.

Mindent megteszünk, hogy a járványt megfékezzük, de fel kell készülni arra, hogy a felmerülő gazdasági, társadalmi helyzetet kezelni tudjuk, ebben az önkormányzatoknak komoly szerepe lesz.

Karácsony azt kérte a kormánytól, induljon el a fővárosi idősotthonok lakóinak, dolgozóinak tesztelése, a kormányban erre nyitottság mutatkozott, napokon belül megnyugtató eredményt lehet majd nyilvánosságra hozni. Fontos lenne a szűrések elindítása.

Karácsony azt kérte az állampolgároktól, húsvétkor is mindenki maradjon otthon!

Szita Károly

Szita Károly felajánlotta a megyei jogú városok szövetségének segítségét, társai kívánnak lenni a kormánynak abban, hogy minél több életet lehessen megmenteni. A városok egyetértenek abban, hogy a jelenlegi korlátozásokat meg kell tartani minimum, de nem ördögtől való a szigorítás lehetősége sem, mert több polgármester is ezt szorgalmazta, főleg a húsvétra tekintettel. Sokan tapasztalták, hogy lazult a fegyelem, megjelennek a turisták a kirándulóhelyeken, üdülőhelyeken, a fegyelmet meg kell tartani, ebben a közterület felügyelők segítségét is felajánlották. Több javaslatot is tettek a kijárási korlátozások tekintetében, a vásárlási idősávok és a védőeszközök beszerzése tekintetében.

Mikor a városok decemberben megalkották költségvetéseiket, az egy békeidei, ambiciózus költségvetés volt. Elkezdték tervezni a feladatokat, amivel a választók megbízták őket, nem is álmodtak a koronavírusról, egy teljesen más helyzet volt, azon dolgoztak, hogy a biztonságérzet, a jókedv közösen megünnepeljék rendezvényekkel, közös eseményekkel.

Szita Károly arra kérte a polgármestereket, hogy strukturálják át az önkormányzatok költségvetéseit, mert a holnap nem olyan lesz, mint a tegnap volt. Pénzeket kell átcsoportosítani a védekezésre és a gazdaság erejének megtartására, talpraállítására. Körülbelül egy hónap lesz, mire ezzel a munkával a városok elkészülnek. Akkor konkrét javaslatokkal fognak a kormánnyal leülni tárgyalni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések