A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét migránsokkal a fedélzetén indult Európa felé Líbia partjaitól az Alan Kurdi nevű embercsempész-hajó

Százötven migránst vett fedélzetére Líbia partjainál hétfőn az Alan Kurdi nevű hajó, amelyet a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) üzemeltet. 

A bevándorlás-bizniszben érdekeltek szerint a a legénység felkészült a koronavírus-járvány tüneteinek felismerésére, valamint az ilyen betegek kezelésére, bár azt maguk is beismerték, hogy nincsenek eszközeik a kór kiszűrésére. Külföldi sajtóhírek szerint Spanyolországban megfordulni látszik a bevándorlás iránya, ott az illegális bevándorlók esetenként már több ezer eurót is hajlandók fizetni a csempészeknek, hogy azok csónakokon visszavigyék őket Afrikába. 

Az Alan Kurdi hétfőn délelőtt egy csónakból hatvannyolc, mentőmellényt nem viselő embert mentett ki. A műveletet egy líbiai zászló alatt haladó hajóból leadott lövésekkel igyekeztek megakadályozni. Délután egy hasonló csónakból nyolcvankét embert emelt fedélzetére a hajó személyzete, amely most egy biztonságos kikötőt keres, ahol kiteheti az illegálisan Európába jutni próbáló embereket. Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője azt mondta, hogy a legénység felkészült a koronavírus-járvány tüneteinek felismerésére, valamint az ilyen betegek kezelésére. A hajón megtalálható az ehhez szükséges védőfelszerelés is, bár a kórt kimutató tesztekre nincs lehetőségük. Isler hozzátette, hogy a koronavírusos betegeket mindenképpen le kell szállítani a fedélzetről.

Az Alan Kurdi jelenleg az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál szedi össze a migránsokat. Olaszországban a koronavírus-járvány idejére kihirdetett rendkívüli intézkedések miatt kevés menekültet fogadtak be, ugyanakkor még márciusban néhány százan érkeztek az államba. Az olasz belügy tájékoztatása szerint a migránsokat két hétre karanténba helyezik, illetve tesztnek vetik alá őket, hogy kiszűrjék a vírusfertőzötteket. Az Alan Kurdi egy szíriai kisfiú nevét viseli, aki 2015-ben, háromévesen a Földközi-tengerbe fulladt, miközben családja megpróbált Európába jutni. Külföldi sajtóhírek szerint Spanyolországban ugyanakkor megfordulni látszik a bevándorlás iránya, ott az illegális bevándorlók esetenként már több ezer eurót is hajlandók fizetni a csempészeknek, hogy azok csónakokon visszavigyék őket Afrikába. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések