A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez lehet a válasz? Kiderült, miért támadhatja meg a koronavírus a fiatalabbak szervezetét is

Nagy Britanniában az új típusú koronavírus végzetes lehet az idősekre és a tartós betegekre nézve, de az elmúlt hetekben az egészségesnek hitt, fiatal szervezeteken is felülkerekedett a vírus: egy 13 éves fiú, egy 21 éves, fiatal nő és egy 36 éves nővér is elhunyt a fertőzésben.

Az elmúlt napokban Nagy-Britannia súlyos és megrázó veszteségeket könyvelhetett el, mert az utóbbi időben több olyan fiatal is az életét vesztette a koronavírusban, akiknek nem volt ismert betegsége. Csak ebben az országban elhunyt egy 13 éves, brixtoni fiú, egy 19 éves séf, akit Luca Di Nicolának hívtak, egy 21 éves, Chloe Middleton nevű hölgy és egy 36 éves nővér, Areema Nasreen – írja a Mirror.

A fiatalok halálhíre sokkolta a szeretteiket, akik szerint mindegyikük egészséges volt, és soha nem diagnosztizáltak náluk olyan betegségeket, amelyek veszélyeztethetnék őket a Covid-19-el szemben.

Az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus feltételezhetően leginkább az idősebbekre nézve veszedelmes, azonban az Egyesült Államok járványügyi szakértői megpróbálták kideríteni, miért halnak bele a fertőzésbe a fiatalabb emberek is, és úgy vélik, sikerült találniuk néhány lehetséges választ.

Dr Sanjay Gupta idegsebész és a CNN legfőbb orvosi tudósítója szerint a kutatók vizsgálják, hogy a fiatalabbak azért hunynak-e el a vírusban, mert nem rendelkeztek biztos génállománnyal.

"Az egyik lehetőség az angiotenzin-konvertáló enzim 2-ben (ACE2) keresendő. Az ACE2 egy enzim, amely a tüdő sejtjeihez és a szív külső felületéhez kapcsolódik" – írta az idegsebész.

A koronavírus ezt az enzimet használja a légúti sejtekhez való eléréshez.

Dr Gupta idézte a Science Magazin egyik olyan esetét, amelyben Dr Philip Murphy az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének kutatója azt nyilatkozta, hogy az ACE2 gén olyan változatai, amelyek megváltoztatják a receptort, megkönnyíthetik, vagy megnehezíthetik a vírus bejutását a sejtekhez.

A tudósok olyan betegek DNS-t elemezték, akiknek súlyos koronavírus-fertőzésük volt, és nem rendelkeztek semmilyen egészségügyi problémával – például cukorbetegséggel, szív- vagy tüdőbetegséggel. Ezt követően az alanyok DNS-ét összehasonlították azokéval, akiknek enyhe betegsége volt.

Dr Gupta szerint egy másik lehetséges tényező is fennállhat, miszerint a tüdőben lévő felületaktív anyag – ami egy a tüdőben lévő apró légzsákok sejtjei által kiválasztott folyadék – teljesen kiürül a koronavírusos betegeknél.

A folyadék elősegíti a tüdő normális bővülését és összehúzódását, de amikor az ellátás kiürül, akkor ez a funkció leáll és a légzsákok összeomolhatnak, így sokkal nehezebb lesz lélegezni.

"Ha a tüdőt egy szivacsnak tekintjük, akkor a felületaktív anyag lenne a mosószer, amely hajlékonnyá és lággyá tenné a szivacsot. Ellenben ha a tüdő felületaktív anyag nélkül marad, akkor a szerv megmerevedik és összeszorul. Ezért lehetséges az is, hogy néhány beteg még a lélegeztetőgépen is küzd a levegővétellel" – írja Dr Gupta.

A kutatók azt is vizsgálják, hogy egy erős immunrendszerrel bíró személy, miért kaphatja el a vírust.

"Néhány fiatal, egészséges emberben egy igencsak reakcióképes immunrendszer képes egy hatalmas gyulladásviharhoz vezetni, amely túlterheli a tüdőt és más szerveket is. Az ilyen esetekben a problémát nem az idős vagy legyengült immunrendszer okozza. Ellenkezőleg, pont a túl érzékeny és a túl jól működő immunrendszer vezethet a megfertőződéshez" – írja az idegsebész.

Az Egyesült Királyság kormányának hivatalos adatai szerint a koronavírus-járvány leginkább a betegekre és az idősekre nézve a legveszélyesebb, de kétségtelen, hogy a fiatalabbak is ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések