A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU kifizetné a kieső béreket, csak ne rúgjanak ki senkit – Magyarország is hozzáférhet a forrásokhoz

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít hitelből a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében – a forrásból kérhet Magyarország is.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között.

A járvány hatása a munkaerőpiacon

A legfőbb gond, hogy bizonyos gazdasági szektorok leállása miatt több száz ezer ember került és kerülhet utcára. A járvány miatt Olaszország után a leginkább sújtott Spanyolország ma hozta ki a friss számokat: a szigorítások és korlátozások bő két hetes időtartama alatt 900 ezren vesztették el az állásukat (az alapján ahányan segélyért folyamodtak márciusban). Éves alapon is látszik, mennyire pusztítóan hat a bezárkózás a munkaerőpiacra, a mostani visszaesés szinte semmi a 2009-ben regisztrálthoz képest.
„Az uniós költségvetésében rendelkezésre álló összes eurót átirányítjuk a válság kezelésére, és lehetővé tesszük, hogy a finanszírozás gyors és hatékony legyen. Az európai szolidaritás jegyében mindent megteszünk az nemcsak az életek, de a megélhetések megmentésért” – idézte az MTI az elnököt.

A bizottság által „szolidaritási pénzügyi eszköznek” (az angol betűszó alapján SURE, ami biztosat jelent magyarul) nevezett csomag azt hivatott biztosítani, hogy a tagállami munkavállalók megélhetése ne kerüljön veszélybe, a vállalkozásokban alkalmazottak rövidített munkaidőben dolgozhassanak és továbbra is fizetni tudják bérleti díjaikat, számláikat elősegítve ezáltal a gazdaság stabilizálását.

A program legfőbb célja a munkahelyek megmentése, az alapból a tagállamok bértámogatást fizethetnek a cégeknek, hogy azok ne küldjék el munkavállalóikat. Az EB kedvező feltételek mellett juthat hitelhez a pénzügyi piacokon, így szintén kedvező feltétellel tudja kisegíteni azt az Olasz- és Spanyolországot, aki most nem nagyon tudna olcsón forrást szerezni. A költségvetési hiány pedig elszállhat, arról már korábban döntöttek Brüsszelben, hogy a válságkezelés felülírja az államháztartási fegyelemre vonatkozó EU-s szabályokat.

A kölcsönök a válság által legjobban sújtott tagállomokat kívánják elsősorban támogatni, de minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy pénzügyi garancia ellenében, a támogatáshoz folyamodjon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések