A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A svéd kormány intézkedései miatt tömeges mészárlásról beszél egy svéd orvos

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a külön utas járványkezeléséről elhíresült Svédország lemond időseiről, bizonyos csoportoktól megtagadja az intenzív ellátást. 

Az országban a koronavírus fertőzésben elhunytak száma már meghaladja az ezret. A Népegészségügyi Hivatal és a Szociáldemokrata Zöld Kabinet továbbra sem hajlandó a stratégiáján változtatni, az egyre erősödő kritikákat pedig teljesen figyelmen kívül hagyják. Egy svéd orvos szerint a kormány járványkezelése tömeges mészárlást idézhet elő. Svédországból Bugnyár Zoltán tudósított.

A svéd egészségügyi rendszer kudarcot vallott a koronavírus megfékezésében, ezért itt az ideje a határozott politikai beavatkozásnak – áll abban a nyílt levélben, amelyet 22 neves svéd kutató, professzor és orvos publikált a Dagens Nyheter című svéd napilapban kedden. Az akadémikusok szerint a svéd kormány kollektív immunitásra alapozó vírusvédelmi modellje megbukott.

A Svédországban alkalmazott nyájimmunitás – vagyis, hogy hagyják az emberek koronavírussal való megfertőződését, hogy az immunrendszer természetes ellenállása leküzdje a betegséget – kudarcot vallott a véleménycikket jegyző akadémikusok szerint. A 22 tudós úgy véli, a svéd kormány engedékeny egészségpolitikája eredménytelen volt; itt az ideje, hogy sokkal szigorúbb intézkedéseket hozzanak, kezdve az iskolák, a kávéházak és az éttermek bezárásával.

„Akik hazatértek az Alpokból [a téli síszezonban], azoknak azt mondták, folytassák a normális életüket, noha nyilvánvaló volt, hogy a járvány Észak-Olaszországot érintette a leginkább. Svédországban mostanáig tízszer annyian haltak meg, mint a szomszédos Finnországban, ahol bezárták a kávézókat és az éttermeket” – áll a nyílt levélben.

A levelet aláíró svéd orvosok csak remélhetik, hogy nem járnak úgy, mint Didier Raoult francia virológus kutató, akit unortodox módszerei miatt számos politikai jellegű támadás ért hazájában. Marseille-i kórházában Raoult évtizedek óta kísérletezik a hidroxi-klorokin nevű hatóanyaggal, amely a malária elleni védekezésben hatékonynak bizonyult, de más krónikus autoimmun betegségek is kordában tartók a segítségével. Didier Raoult már egy 2003-as tanulmányában figyelmeztette a francia kormányt arra, hogy speciális virológiai kórházakat kell létrehozni, hogy járvány esetén azonnal el lehessen különíteni a súlyos betegeket.

Emmanuel Macron francia elnök volt egészségügyi minisztere, Agnés Buzyn azonban elérte, hogy a magát konzervatívnak valló Raoult professzor kórháza 2018-ban elveszítse kiemelt státuszát (és ezzel az állami támogatást is), valamint, hogy a vírusok elleni kísérletekhez használt hidroxi-klorokin beszerzését állami engedélyhez kössék. Macron februárban kinevezett új egészségügyi minisztere, Olivier Véran márciustól kénytelen volt feloldani a Raoult kórházára és kutatásaira vonatkozó korlátozásokat, miután a professzor Macron elnök feleségének egyik barátját, valamint további francia politikusokat is meggyógyított a koronavírusból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések