A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Színházi produkcióval kezdődik jövő hétfőn az Észt hét

Felolvasószínházi előadásssal kezdődik március 9-én az Észt hét, amelyen filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, gasztronómiai kínálattal és észt táncházzal is várják az érdeklődőket március 22-ig, Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben.

Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös rendezvényének budapesti nyitóeseményét március 9-én tartják a József Attila Színházban, ahol Siret Campbell darabja, a Beatrice, valamint Martin Algus Valami igazi című műve látható felolvasószínházi formában Guelmino Sándor rendezésében - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A színházi programok sora március 10-én folytatódik a Magvető Caféban, ahol a kortárs színdarabok külföldi népszerűsítése lesz a téma. A Középpontban a kortárs dráma című angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés meghívott vendége Siret Campbell drámaíró, Laurent Muhleisen fordító és Orbán Eszter dramaturg.

Az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum Változó idők című közös kiállításának témáját az udmurt beavatási szertartások adják, amelyek mostanra már csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradtak fenn. A kiállítás március 9-től 21-ig látható a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Március 10. és 22. között ifjúsági és gyerekfilmekkel várják az iskoláskorúakat a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár Közösségi terében, a szegedi Grand Caféban és a Szent Györgyi Albert Agórában, a debreceni AltKözben és a budapesti Kino moziban.

Március 12-én, 13-án és 14-én a debreceni AltKözben észt nyelvi gyorstalpalót rendeznek. A mini nyelvlecke március 17-én a budapesti Három Hollóban folytatódik.

Március 13-án a szegedi Grand Caféban, március 14-én pedig a budapesti Fonó Budai Zeneházban rendeznek táncházat. A muzsikát Triinu Viilukas az ausztriai észt Pillerkoor vegyeskar karvezetője, a Wööt együttes tagja és Peeter Margus, a Tallinni Kamarazenekar tagja szolgáltatja.

Március 16-án a budapesti Három Hollóban nyílik meg Vitányi Regina és Karl Kaisel közös kiállítása. A magyar-észt alkotópáros tagjai más-más aspektusból, különféle technikával közelítik meg a témát - a másik hazáját. Vitányi Reginát az észt néphiedelmek inspirálták, míg Karl Kaiselt a magyar temperamentum, a kulturális hasonlóságok és különbségek.

Március 20-án Vajon mit kéne írnom? címmel nyílik kiállítása Marko Mäetammnak a FUGA - Budapesti Építészeti Központban. Marko Mäetamm munkáival többször is találkozhatott már a hazai közönség a Fugában és a Ludwig Múzeumban. A művész mindennapi elfojtásainkkal, félelmeinkkel, furcsaságainkkal és önzéseinkkel szembesít.

Március 19. és 22. között az észt filmtermés legjavát mutatják be a budapesti Művész és Kino moziban, ahol játékfilmek és animációs filmek közül válogathatnak a nézők. Start-up komédia egy techvállalkozóról, minden idők legnézettebb észt filmje, bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, a 2019-es Oscar-díj tíz legjobb nemzetközi játékfilmje közé bekerült észt filmalkotás - erre számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a programokra.

Az észt filmek a szegedi Grand Caféban, a veszprémi Agóra Veszprém Kulturális Központban és az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban március 9-től, a debreceni AltKözben pedig március 12-től láthatók.

Március 17-én a Három Hollóban két könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. Az Észt Intézet és a Pluralica legújabb, Urmas Vadi novelláit tartalmazó breviáriumát és a Sztálin Tallinnban című elbeszélésgyűjteményt a szerző, illetve a kötet fordítója mutatja be. A Sztálin Tallinnban című kötetben a kortárs észt elbeszélők idősebb generációjának művei olvashatóak, Jávorszky Béla fordításában.

Március 18-án a Kadri Voorand-Mihkel Mälgand duó ad koncertet az Opus Jazzclubban. Kadri Voorand zongorista-énekesnő és Mihkel Mälgand nagybőgős-gitáros a pop, a dzsesssz és a folk elemeit vegyíti zenéjében.

Az Észt Hét ideje alatt ebédmenüvel, hagyományos és újszerű észt fogásokkal, sörlevessel, roston sült lazaccal és grillezett zöldségnyárssal vagy vörösáfonyás pohárkrémmel várják a vendégeket Budapesten a Három Hollóban március 16. és 22. között, valamint Debrecenben az Altközben március 10. és 13. között.

Az Észt Intézet rajzpályázatot is hirdet, arra bíztatva a 3-6, 7-10 és 11-14 éveseket, hogy alkossák meg saját mesebeli lényüket. A díjazottak észt ajándékcsomagot nyerhetnek, és munkáikat a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában állítják ki a Világjáró gyerekek sorozat részeként, ahol április 25-én Észtország lesz a vendég. Az alkotásokat március 31-ig várják.

Az Észt hét az Észt Kulturális Alap, az Észt Kulturális Minisztérium és az Észt Filmintézet támogatásával valósul meg. Az esemény programja a www.esztorszag.hu/esemeny/eszt-het-programbontas linken érhető el.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések