Hirdessen itt

Négyen kapnak Kristián-díjat kap az idei Febiofest filmfesztiválon

Négyen kapnak Kristián-díjat az idei Febiofest nemzetközi filmfesztiválon Prágában - olvasható a fesztivál honlapján (www.febiofest.cz)

A neves prágai filmszemlét, amelyen a múltban több magyar siker is született, március 19. és 27. között tartják. Tavaly a vetítésekre több mint 70 ezer ember váltott jegyet.

Az ünnepélyes nyitóesten Oren Movermann izraeli-amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer kap életművéért Kristián-díjat. Moverman nevéhez olyan népszerű filmek fűződnek, mint a Vadon, A harcmező hírnökei vagy Az élet kalandja. A nyitóesten Moverman egyik legújabb alkotását, a Rampartot fogják bemutatni.

Az ünnepélyes zárógálán Iva Janzurová neves cseh színésznő veszi majd át a Kristián-díjat a cseh filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért. Iva Janzurová a Kórház a város szélén című nyolcvanas évekbeli csehszlovák tévéfilmsorozat főnővéreként vált ismertté.

A harmadik kitüntetett Koreeda Hirokazu japán filmrendező. Koreeda olyan filmeket jegyzett, mint A fiam családja, A kishúgunk vagy az Anyátlanok című alkotások.

Negyedikként Milan Lasica, szlovák színész, rendező és forgatókönyvíró veheti át a Kristián-díjat. Lasicát olyan filmekben láthatta a magyar közönség, mint A múlt édes játékai, Szívélyes üdvözlet a Földről vagy az Őfelsége pincére voltam című csehszlovák, illetve cseh filmekben.

A fesztivál idején idén is több külföldi sztár látogat a cseh fővárosba. Nagy érdeklődés övezi például Woody Harrelson amerikai színész bemutatkozását, aki egyebek között a Larry Flynt, a provokátor és A harcmező hírnökei című alkotások által vált ismertté.

A szemle nézői idén több mint 100 filmet láthatnak, amelyeket 14 szekcióban fognak vetíteni a prágai CineStar Andel mozikomplexumban, valamint a Ponrepo és az Edison Filmhub mozikban. Új szekciót szentelnek a vígjátékoknak, amelynek keretében idén Charlie Chaplin előtt tisztelegnek. A versenyfilmek zsűrijének Enyedi Ildikó rendező is tagja lesz.

További hírek: 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések