A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült: nem akárki volt az a rab, aki meghalt a sopronkőhidai börtönben – Ezt tette korábban

Öngyilkos lett egy 30 éves afgán rab a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik zárkájában. Megtudtuk, hogy ez a férfi évekkel ezelőtt bekerült már a hírekbe: 2016-ban elvette egy felügyelő rendőr szolgálati fegyverét Szegeden.

Az Index írt először arról, hogy meghalt egy rab a sopronkőhidai börtönben, híre ment, hogy az őrök bántalmazták. A BVOP azonban elküldött egy részletes közleményt a történtekről, amiből kiderül, hogy nem ez történt. Valóban volt verekedés a férfi a halála előtt, egy másik elítélttel ugrott össze, ám a börtön sajtóosztálya szerint ebben a rab nem sérült meg, csupán a személyzet.

A BVOP közleménye:

2020. március 5-én a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik fogvatartottja a szabadlevegőn tartózkodás során összetűzésbe keveredett egy fogvatartott társával. A rendkívüli eseményt a börtön munkatársai észlelték és az ilyenkor életbe lépő szakmai protokoll alapján intézkedtek. Az érintett fogvatartott a többszöri felszólítás ellenére az együttműködést mindvégig megtagadta, az intézkedés során az egyik kollégánkat leköpte és fenyegető mozdulatokat tett felé, majd a másik felügyelőt lábszáron rúgta miközben hangosan szidalmazta őket.

Az eset során a személyi állomány tagja 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a fogvatartott az intézkedés során nem sérült meg.

A fogvatartott – a szakmai protokollnak megfelelően - ezt követően került egyszemélyes biztonsági elkülönítésbe, ahol később elkövette az öngyilkosságot. A büntetés-végrehajtási intézet személyzete az észlelést követően azonnal megkezdte az újraélesztést, amit a kiérkező mentők munkatársai tovább folytattak, azonban a gyors és szakszerű segítségnyújtás ellenére az elítélt életét már nem sikerült megmenteni. A rendőrség a helyszínen az idegenkezűséget kizárta. Az intézet vezetése a szükséges intézkedéseket megtette.

A börtönben elkövetett öngyilkosságok száma csökkenő tendenciát mutat: 2018-ban 6, míg 2019-ben 4 fő vesztette életét önkeze által a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben.

Megtudtuk, hogy évekkel ezelőtt ez az afgán férfi 2016-ban elvette a felügyelő rendőr szolgálati fegyverét a szegedi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal épületében. Saját magával akart végezni, de nem tudta, hogy kell kezelni a lőfegyvert, így csőre sem töltötte és a ravaszt sem húzta meg. Leteperték és visszaszerezték a pisztolyt.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések