A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés várható

Ismét csökken a benzin és a gázolaj ára.

A példa nélküli árváltozás kapcsán az OPEC – kőolaj-exportálók szervezete – ülést tartott a termeléscsökkentéssel kapcsolatban, amelyen a kartell tagállamai és Oroszország is részt vett. Ám hiába akartak közös megállapodásra jutni a termelés egységes visszafogásával kapcsolatban, nem tudtak megegyezni – írja az Infostart.

Így az OPEC-nek két fontos tényezővel kell szembenéznie: az egyik, hogy a tőlük független termelők egyre jobban megnövelik a kapacitásukat, a vásárlás iránti kereslet viszont egyre jobban visszaesik a koronavírus miatt. Erre született válaszként az újabb árcsökkentés, hiszen így még mindig megéri a Szaúd-Arábiának, ám vetélytársainak már nehezebb lesz a dolguk.

„Annyit termelnek, amennyi kifér a csövön" – kezdte a helyzet elemzését Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője, majd folytatta.

„Az OPEC kettős problémával küzd: egyszerre csökken a kőolaj iránti kereslet és nő az OPEC-en kívüli termelők kapacitása, így mindkét oldalon alacsonyabb árra számítunk" – árulta el.

Mindennek hatására a hét második felétől rendkívüli módon visszaesik a gázolaj és a benzin ára. A szakértők szerint akár 20-30 forinttal is csökkenhet, ráadásul mindez tartósan, hosszú hónapokig megmaradhat.

„A pénteki, csaknem 10 százalékos esés után hétfőn 25 százalékos zuhanás következett a kőolaj árában, ami szinte példa nélküli csökkenést jelent” – nyilatkozta az interjúben Pletser Tamás.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések