A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Évekbe telhet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem költözése

Évekig eltarthat, amíg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem átköltözik azokba a budapesti ingatlanokba, amelyeket az állam felajánlott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a piliscsabai campusért cserébe - mondta Tóth Tamás, az MKPK titkára csütörtökön Budapesten, a testület tavaszi tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint több belvárosi épületet kap meg az MKPK a Pázmány Péter Katolikus Egyetem céljaira: a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utcai épületét, két Pollack Mihály téri és egy Szentkirályi utcai épületet.

Tóth Tamás kérdésre válaszolva elmondta: a katolikus egyetemnek fontos a mielőbbi költözés, de biztosan szükség lesz az épületek átalakítására, az pedig egyelőre az előzetes tervezés fázisában van.

Évekbe telhet, mire az egyetemhez tartozó minden intézmény "megtalálja a helyét" - tette hozzá.

Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy a csak részben üres ingatlanokból kiköltözőknek is legyen helyük, ahova mehetnek.

Elmondta: a piliscsabai campus sorsát át kellett gondolnia az egyetem vezetésének és a püspöki karnak.

A fővárostól való távolsága és a közlekedés megoldatlansága negatívan hatott a bölcsészkarra, ezért született a döntés, hogy Budapestre költöztetik a képzést - mondta.

Tóth Tamás közölte: az MKPK az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez "Tartós szeretet" címmel. A hívek tartósélelmiszer-felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban az erre kijelölt helyen március 15. és 22. között. Emellett az egyházmegyei karitászközpontokban is fogadják az adományokat.

Tóth Tamás elmondta: a Magyar Katolikus Egyház várja az 1 százalékos személyijövedelemadó-felajánlásokat. Megjegyezte: a 2019-ban benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat visszavonásig vagy újabb nyilatkozat beadásáig érvényes, azt 2020-ban is figyelembe veszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az MKPK titkára elmondta: továbbra is várják a regisztrációkat a szeptemberi, budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) programjaira, amelyekről az iec2020.hu honlapon olvashatók folyamatosan frissülő információk. Hozzátette: önkéntesek jelentkezését is várják.

Közölte azt is: a püspökök testülete elfogadta a szentmise állandó részeinek (ordinárium) lovári nyelvű fordítását.

Tóth Tamás ismertette: 2019 szeptemberében Ferenc pápa elrendelte az Isten igéjének vasárnapját. Döntéséhez igazodva az ünnepet Magyarországon is az egyházi évközi idő harmadik vasárnapjára vezetik be.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések