A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európai Bizottság: nincs elég egészségügyi felszerelés a koronavírus elleni küzdelemhez

Tízszer annyi védőfelszerelésre és orvosi eszközre lenne szüksége az európai uniós tagállamoknak, mint amennyit az ellátási láncok biztosítani képesek.

„Továbbra is aggodalomra ad okot Európában a személyi védőfelszerelések és egyéb orvostechnikai eszközök, különösen a lélegeztetőgépek elérhetőségének hiánya" – áll az Európai Bizottság (EB) március 15-i dokumentumában. A kritikus helyzet annak ellenére áll fent, hogy az unió hetek óta azon dolgozik, hogy az elengedhetetlen felszerelések, így a maszkok és lélegeztetőgépek beszerzése megtörténjen – írja a Portfolio.

A becslések szerint a hagyományos ellátás alig 10%-át tudja lefedni a szükségleteknek. Ez azért jelent nagy problémát, mert orvostechnikai eszközök nélkül mind az egészségügyi dolgozók, mind a páciensek nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Olasz- és Spanyolország az unió a leginkább fertőzött tagországai, ezen területeken több mint 5000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg.

Minden uniós ország számára kiemelten fontos a szükséges felszerelések importálása, ugyanis a legtöbbjük korlátozott készlettel és kapacitással rendelkezik, ami az orvosi felszerelések nagyobb fokú gyártását illeti. A külföldről érkező árukat azonban sok esetben akadályozhatják a határlezárások, illetve a nyitva maradt kapuknál feltorlódott forgalom.

Az EB kedden jelentette be, hogy jelenleg úgy tűnik, hamarosan sikerül megállapodni arcmaszkok, védőszemüvegek, védőruhák és egyéb felszerelések ellátóival, valamint a múlt héten elindult a lélegeztetőgépek és tesztkészletek beszerzésének folyamata is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések